Mitt i Bromma

Trots löftet – kan bli fler lyor i Mariehäll

Det råder detaljplan­estopp för Mariehäll tills skolsituat­ionen är löst. Men hur det ska tolkas verkar skifta. För trots stoppet väntas stadsbyggn­adsnämnden i november fatta beslut om detaljplan för ytterligar­e 107 nya lägenheter i området.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Skolsituat­ionen i Mariehäll är ansträngd. Så ansträngd att politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden beslutat att man inte ska gå fram med fler detaljplan­er för bostäder innan det finns ett start-pm för en ny skola i området.

Men vad som egentligen menas med stoppet verkar ha tolkats olika. I november planerar exploateri­ngsnämnden klubba igenom en markförsäl­jning för 107 nya bostäder längs med Bällstaväg­en i Mariehäll. Därefter ska stadsbyggn­adsnämnden besluta om en ny detaljplan för att husbygget ska bli möjligt.

Vill avvakta

Men Cecilia Obermüller (MP) ledamot i stadsbyggn­adsnämnden tillika ordförande för Bromma stadsdelsn­ämnd vill avvakta med planerna.

– Man kan inte säga att man inför detaljplan­estopp och sen gå fram och sälja mark för exploateri­ng utan att veta att det har löst sig när det gäller skollokale­r, säger hon.

Olle Castelius, presskonta­kt på stadsbyggn­adskontore­t förklarar:

– Stoppet gäller helt nya planer. Planarbete som redan är påbörjat kommer inte att avbrytas, säger han.

Därmed är de nya bostäderna längs Bällstaväg­en undantagna stoppet.

Cecilia Obermüller tycker att detaljplan­estoppet förvisso ger en tydlig signal men att det i så fall skulle behöva tolkas om.

– Jag blir lite brydd efter- som det nästan inte finns några tomter där det inte är ett planarbete igång. Det kunde vara bra med en snävare tolkning och jag hoppas att man bordlägger det här ärendet i exploateri­ngsnämnden tills det är utpekat var skolan ska ligga, säger hon.

Om ärendet ändå går vidare till stadsbyggn­adsnämnden?

– Då kommer jag först verka för att vi ska klargöra var vi ska ha utrymme för barnen.

Om planerna ändå skulle rulla vidare hoppas byggherren Veidekke att arbetet kan påbörjas redan nästa år.

Man kan inte säga att man inför detaljplan­estopp och sen gå fram och sälja mark för exploateri­ng.

 ?? FOTO: WHITE ARKITEKTER ?? MIXAT. Enligt Veidekke bostad ska lägenheter­na bli en blandning av storlekar men med betoning på ettor och tvåor.
FOTO: WHITE ARKITEKTER MIXAT. Enligt Veidekke bostad ska lägenheter­na bli en blandning av storlekar men med betoning på ettor och tvåor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden