Mitt i Bromma

”Att vi lagar maten här ökar skolans dragningsk­raft”

Tio av tolv kommunala skolor i Hässelby-Vällingby lagar maten själva. – Frågan om maten är schysst eller inte kommer alltid upp först, säger Fredrik Stolpe på Vällingbys­kolan.

- Evelina Hertz

VILL UTVECKLA. På Hässelby villastads skola är målet att laga maten på plats framöver, enligt rektor Guido Pillola. Bland de kommunala skolorna i Hässelby-Vällingby lagar tio av tolv skolor maten själva på skolan och två får maten levererad utifrån.

Vällingbys­kolan är en av skolorna som lagar skolmaten själva. Fredrik Stolpe, administra­tiv chef på skolan, menar att deras skolmat bidrar till att ge skolan ett gott rykte.

– Frågan om maten är schysst eller inte kommer alltid upp först. Det är en central del av elevernas dag och för vissa barn är det enda vettiga det äter under dagen. Maten ökar också vår dragningsk­raft och möjlighet att dra till sig bra personal och behöriga lärare, säger Fredrik Stolpe.

Enligt honom kan skolan spara mellan 300 000 och 400 000 kronor per år genom att arbeta aktivt med att minska svinnet och laga mat från grunden.

– Det kräver mer från personalen och att de har rätt kompetens. De får jobbare hårdare, men kartongmat­en är mycket dyrare, säger Fredrik Stolpe.

Hässelby villastad skola är en av stadsdelen­s två skolor som får maten levererad utifrån.

– Skolmaten är viktig och jag tycker att alla skolor ska ha bra mat. Vi har egen salladsbuf­fé som vi gör själva och eleverna kan varje dag välja mellan en kött- eller fiskrätt, soppa och en vegetarisk rätt. På det sättet har vi gjort att det alltid finns valmöjligh­eter, säger Guido Pillola.

Anledninge­n till att skolan köper in mat utifrån är att skolköket i dag är för litet för att göras om till ett tillagning­skök. Enligt Guido Pillola är dock målet att kunna laga maten själva på sikt.

– Vi håller på och funderar på kreativa lösningar för att kunna utveckla köket utan att bygga ut skolan. Vi skulle få billigare mat om vi kunde laga maten och skulle inte behöva några transporte­r. Vi skulle även minska svinnet eftersom det mesta svinnet inte beror på att eleverna slänger maten utan på rester, säger Guido Pillola.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden