Mitt i Bromma

”Bra mat ger lyckliga elever”

I oktober började Vinsta grundskola laga egen mat till eleverna på båda sina skolenhete­r. Syftet var att ta kontroll över processen och höja kvalitén. Som bonus sänker de portionsko­stnaderna och minskar svinnet.

- Evelina Hertz

Det är morgon och full fart i skolköket på Vinsta grundskola Västra. Kökschefen Dimitar Nedev packar värmeskåpe­n med korv stroganoff som ska köras till Vinsta grundskola Östra. Sedan början på oktober får nämligen även Östra sin mat från skolans eget skolkök, istället för att köpa in från ett externt centralkök.

Förändring­en innebär att Dimitar Nedev och hans kollegor nu lagar 1 000 portio- ner om dagen istället för 550 stycken.

– Generellt går det bra men det behövs mycket planering. Förut kunde vi laga lite vad som helst men nu måste vi planera mer vad som ska lagas i ugnen och på spisen, säger Dimitar Nedev.

Ser bara fördelar

Vinsta grundskola Västra och Östra var tidigare två separata skolor men slogs ihop till en organisati­on 2015. I våras beslutade ledningen att skolan själv skulle sköta matlagning­en till samtliga elever.

– Vi såg att det var stor skillnad på kvalitén på maten och då väcktes frågan om det skulle gå att lösa det själva. Vi frågade Dimitar och svaret blev ja, om han fick ytterligar­e två kockar, säger Fredrik Boström, rektor på Vinsta grundskola.

Nu, tre veckor sedan förändring­en, ser både han och Anna Wadenhed, administra­tiv chef på skolan, bara fördelar med beslutet. De menar att maten är en del av helheten som påverkar hela arbetet på skolan.

– Det har varit allmänt känt att maten på Västra är bra. Med bra mat får man lyckligare elever och en lugnare skola som kan nå bättre mål, säger Fredrik Boström.

Minskat svinn

Även om det huvudsakli­ga syftet var att höja kvalitén på maten ser de även andra positiva effekter av att laga maten själva.

– Vi får en större flexibilit­et genom att vi själva kontroller­ar hela produktion­s- processen. På så sätt kan vi också minska svinnet. Genom att driftkostn­aderna sänks sparar vi också två kronor per portion och betalar nu 29 kronor istället för 31 kronor. Dessutom får maten en kortare resväg, säger Anna Wadenhed.

Vegetarisk­a alternativ

En konkret skillnad är att även eleverna på Östra nu kan välja på ett vegetarisk­t alternativ varje dag, tidigare behövde de ange i förväg om de ville äta vegetarisk kost.

Och eleverna verkar gilla sin nya mat.

– De använder mer vitlök och kryddor i maten och det är bra, säger Sam Rajabi i årskurs fyra.

Han får medhåll av kompisarna som också gillar att det finns mer grönsaker att välja på och de tycker att den vegetarisk­a maten är god.

– Till exempel är den vegetarisk­a lasagnen godare. Jag tror att det är pastan som gör det, säger Linnéa Karlsson.

Den nya maten gör att de äter mer nu, istället för att fylla på med mackor som de säger att de gjorde förut. Något som de tycker gör resten av skoldagen lättare.

– Man får mer energi av maten och det märks i slutet av dagen, säger Linda Gelle.

Det har varit allmänt känt att maten på Västra är bra.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NÖJDA. Pelle Collin, Linda Gelle, Bartosz Siembab, Viggo Oskarsson, Sam Rajabi och Linnéa Karlsson i årskurs 4 gillar nya maten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NÖJDA. Pelle Collin, Linda Gelle, Bartosz Siembab, Viggo Oskarsson, Sam Rajabi och Linnéa Karlsson i årskurs 4 gillar nya maten.
 ??  ?? NY KOCK. ”Jag trivs, det är ett trevligt gäng” säger nyanställd­a kocken Nestor Estrada.
NY KOCK. ”Jag trivs, det är ett trevligt gäng” säger nyanställd­a kocken Nestor Estrada.
 ??  ?? FULLT UPP. Kökschef Dimitar Nedev packar värmeskåp.
FULLT UPP. Kökschef Dimitar Nedev packar värmeskåp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden