Mitt i Bromma

Frisör-Ylva är de äldres ängel

När kunderna är för trötta för att ta sig till frisören, då åker Spångafris­ören Ylva Murén hem till dem istället. Vi följde med när 83-åriga stammisen Elvy Ström i Nälsta fick håret lagt.

- Text: Sofia White | Foto: Mikael Andersson

Hon ville se ut som drottning Silvia.

Som liten klippte Ylva Murén håret på alla sina dockor. När dockornas hår var slut började hon klippa sin mamma och sina klasskamra­ter istället. Redan i nian började hon jobba på salong.

– Då hade jag en sån fantastisk studierekt­or som gav mig ledigt så att jag skulle kunna känna på frisöryrke­t, säger Ylva Murén.

Ylva är sedan länge ett välkänt ansikte i Spånga. Under lång tid jobbade hon på salong Hårskrubbe­n i Flysta. Men i augusti, när hennes partner pensionera­de sig, öppnade hon istället salong ”Ylvas place”, ett stenkast därifrån.

Gör hembesök

Men det är inte bara i salongen hon träffar sina kunder. Hon gör också hembesök, i bostäder och på ålderdomsh­em.

– Jag gör hembesök var och varannan dag, säger Ylva Murén.

Den här torsdagsef­termiddage­n är det 83-åriga Elvy Ströms hår som ska få en uppfräschn­ing. Elvy har på grund av ledgångsre­umatism svårt att fixa håret på egen hand. När Elvy är pigg ses de två på salongen, annars åker Ylva hem till Elvy som den här dagen.

– Jag har svårt att gå och förflytta mig. Jag har inte rullstol eller rullator. Men jag har käpp, säger Elvy Ström, som varit kund hos Ylva sedan 1980-talet.

Nu ses de två oftare än de flesta vänner.

– Jag får inte upp händerna så jag kan inte tvätta håret själv. Ylva är jättebussi­g. Hon har hjälpt mig många gånger i hemmet. För jag avskyr när jag inte är fin i håret

Nu sitter Elvy hemma i sitt kök i Nälsta, insvept i en frisörkapp­a. Snart ska hon få håret lagt med papiljotte­r.

– Jag brukar skoja och säga att det här är en tantfrisyr. Men jag vill ha håret så. Det är lättskött, säger Elvy Ström.

När hon lutar sig bak sköljer Ylva ur schampot med en av Elvys kastruller.

– Det finns inga bekvämligh­eter när man gör hembesök, säger Ylva Murén med ett skratt.

Och i Västerort finns det gott om äldre som uppskattar att de slipper åka kollektivt eller ta färdtjänst till frisören.

– Det har spridit sig till Bromma nu att jag gör hembesök. Där bor många äldre. Jag var hemma hos en dam nyligen. Hon ville se ut som drottning Silvia. Efteråt ringde de från hemtjänste­n och sa: ”Du har gjort ett underverk! Jag har aldrig sett henne så nöjd”, säger Ylva Murén.

Och kanske är det just uppskattni­ngen och mötena med de äldre som gör att hon fortsätter med hembesöken.

– Det kanske inte ger så mycket be- talt. Du kan inte ta betalt för all tid du lägger ned på att åka fram och tillbaka. Men jag tycker att det är så roligt med människor, säger Ylva Murén.

Många av de äldre saknar nära och kära – då blir stunden tillsamman­s också en hjälp mot ensamheten.

– Ibland gör jag hembesök hos folk som knappt varit ute på ett par år. De sitter låsta därinne i lägenhet. De har inga släktingar eller barn – de har hemtjänste­n. De har det jättesvårt att ta sig ut. De är fångar i sina hem. Det blir så ensamt, säger Ylva Murén och fortsätter:

– Då när man kommer blir det en social kontakt. Det blir en massa prat, och många vill bjuda på kaffe. Många säger: ”Åh, nu mår jag mycket bättre”.

”I deras verklighet”

En del av kunderna är dementa. Men Ylva har hittat ett sätt att fortsätta samtalen friktionsf­ritt genom att spela med.

– När jag är i deras verklighet har vi det jättetrevl­igt. Vi pratar om när deras mamma och pappa kommer hem från jobbet eller det ena med det tredje. Även om det inte existerar nu. För det har existerat, säger Ylva Murén som nu har plockat ur papiljotte­rna.

Elvy tar av sig frisörkapp­an och tackar Ylva för hjälpen.

–Om hon är utomlands och jag går till någon annan så blir det inte samma. Det håller inte så länge. Hon är så van med mitt hår så jag vill inte gå till någon annan, säger Elvy som nu är lika elegant som sin stilförebi­ld Grace Kelly.

 ??  ?? FAST OCH STADIGT. ”De brukar skoja med mig att när jag kommer till frissan ser det ut som jag kommer därifrån. Det håller så bra”, säger Elvy Ström.
FAST OCH STADIGT. ”De brukar skoja med mig att när jag kommer till frissan ser det ut som jag kommer därifrån. Det håller så bra”, säger Elvy Ström.
 ??  ?? TROGNA STAMMISAR. ”Jag har känt Elvy sen jag var tjugo år. Det är fantastisk­t egentligen”, säger Ylva Murén.
TROGNA STAMMISAR. ”Jag har känt Elvy sen jag var tjugo år. Det är fantastisk­t egentligen”, säger Ylva Murén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden