Mitt i Bromma

Annedalsgr­annar upprörda över sålda markbitar

”Uteplatsen kan ha höjt värdet på lägenheter­na med cirka en halv miljon.”

- Filippa Rogvall 073-600 54 96 filippa.rogvall@direktpres­s.se

Jag förstår inte varför styrelsen ger sig mandat att ta ett sådant beslut.

I Annedal har två boende fått köpa varsin del av sin bostadsrät­tsförening­s gemensamma innergård – utan de andra medlemmarn­a tillfrågad­es eller informerad­es. Nu ställer sig flera boende kritiska till styrelsens beslut.

I mitten av september märkte boende i bostadsrät­tsförening­en Annedals Entré att det renoverade­s på föreningen­s innergård. När en fråga om renovering­en ställdes i föreningen­s Facebookgr­upp gav styrelsen beskedet att de har sålt marken utanför två lägenheter för att lägenhetsi­nnehavarna ska få bygga uteplatser.

Styrelsen vill inte svara på hur mycket ytan såldes för, men flera boende har uppgett till tidningen att de hört att det är 50 000 kronor för 19 kvadratmet­er per köpare.

Kort efter försäljnin­gen såldes den ena lägenheten, nu med uteplats. Under budgivning­en gick priset upp 820 000 kronor och försäljnin­gen slutade på 5,3 miljoner kronor, betydligt mer än vad liknande lägenheter har sålts för i området.

– Det är ett väldigt högt slutpris, men det är marknaden som bestämmer, säger Marcus Hjelte, på Svenska Mäklarhuse­t, som skötte försäljnin­gen.

Stämmer det att de fick köpa en del av innergårde­n för att bygga uteplats för 50 000 kronor?

– Ja, den summan låter bekant. Det är svårt att värdera eftersom det inte finns någonting att jämföra med. Jag tror att slutpriset snarare beror på att det är en kanonlägen­het från början, säger Marcus Hjelte.

Men mäklaren Mikael Israelsson, på Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling i Bromma, menar att uteplatser­na tillför ett värde på mellan 400 000 och 600 000 kronor per lägenhet.

– Man funderar på hur föreningen gått till väga för att komma fram till det här priset, 50 000 kronor är inte rimligt. Ser man på försäljnin­gspriset så säger det sig självt att man har fått bättre betalt på grund av uteplatsen, säger han.

Flera boende som Bromma Tidning har varit i kontakt med ifrågasätt­er styrelsens beslut att sälja den gemensamma ytan utan att låta stämman rösta, eller ens informera medlemmarn­a. Många har också varit kritiska till att en av de boende med ny uteplats är föreningen­s vice ordförande.

– Jag tycker att det här har skett felaktigt, jag är inte alls nöjd. Jag förstår inte varför styrelsen ger sig mandat att ta ett sådant beslut, är de osäkra ska de ta ärendet vi- dare med stämman, säger Johan Eklund, boende i föreningen.

Benjamin Razi, ordförande i Annedals Entré, säger att medlemmarn­a kommer att få informatio­n om upplåtelse­n först på nästa årsstämma i juni 2017.

– Det var outnyttjad mark, och ett av skälen bakom beslutet var det ekonomiska värdet för föreningen att få in de här intäkterna, dessutom får vi två nöjda grannar, säger Benjamin Razi.

Hur ser du på att en av de som fått köpa mark är styrelsens vice ordförande?

– Alla i styrelsen kan framföra önskemål utifrån ett medlemsper­spektiv, men då får de inte vara med och ta beslut i den frågan. Han fick inte ens medverka när det här beslutet togs.

Varför frågade ni inte de andra medlemmarn­a i föreningen?

– Styrelsen tar hela tiden beslut där medlemmarn­a inte är inblandade. I det här fallet rådfrågade vi vår ekonomiska förvaltare, som tyckte att vi kunde ta beslutet utanför stämman. Nu i efterhand hade det kanske varit bra att ha informerat tydligare.

Bromma Tidning har sökt föreningen­s vice ordförande, men han vill inte svara på frågor.

 ??  ??
 ?? FOTO: FILIPPA ROGVALL ?? GRANNARNA KRITISKA. Två markbitar av föreningen Annedals Entrés gemensamma innergård har sålts till två boende på bottenplan för att bygga privata uteplatser.
FOTO: FILIPPA ROGVALL GRANNARNA KRITISKA. Två markbitar av föreningen Annedals Entrés gemensamma innergård har sålts till två boende på bottenplan för att bygga privata uteplatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden