Mitt i Bromma

De backar varandra med kontakter

Rätt kontakter kan vara avgörande för att slå sig in på bostads- och arbetsmark­naden. Men långt ifrån alla har det. I föreningen Generation framtid i Vällingby delar man tips och nätverk med varandra.

- Evelina Hertz

– Varken arbetsförm­edlingen eller bostadsför­medlingen funkar för oss unga, istället är vi hänvisade till kontakter. Alla mina bostäder har jag fått genom folk jag känner som hyr ut i andrahand, säger Fanny Linnros, från föreningen Generation Framtid.

”Egentligen ingen lösning”

Att sitta på ”rätt kontakter” är det långt ifrån alla som gör och det kan också se olika ut vilken typ av kontakter man har. Därför bestämde hon och ett par kompisar sig i somras för att skapa en mötesplats för unga i Västerort där de kan hjälpas åt att få sina nätverk att växa.

– Jag tycker egentligen inte att det är en lösning att ungdomar organisera­r sig i nätverk för byta kontakter för att få jobb och bostad, det ska garanteras av samhället. Men jag kan inte sitta hemma och vänta på att politikern­a ska fixa det, säger Fanny Linnros.

Ses en gång i veckan

Varje torsdag ses de i Kulturhuse­t Trappan i Vällingby. Där gör de allt från att skriva CV:n till att tipsa om utbildning­ar, andrahands­uthyrninga­r och försöka sätta sig in i hur bostadskön fungerar.

– Vi hjälptes åt med att skriva mitt CV och att söka jobb. Nu har jag fått jobb på posten, säger Sharif Beddel.

Tanken är också att det ska vara en samlingspl­ats där man kan umgås utan att vara i en krogmiljö – lite som en fritidsgår­d för unga vuxna. De hoppas att det ska göra att fler från olika områden i Västerort lär känna varandra.

– Vi hade en pingiskväl­l och då kände vi ”shit det här skulle man vilja ha varje helg”. Det är lättare att träffa folk man vanligtvis inte skulle träffa om man kommer till ett nytt ställe för att spela spel eller pingis, säger Fanny Linnros.

Sharif Beddel, har bott i Sverige i två och ett halvt år och pluggar svenska andra året på SFI. Han tycker att det också är ett bra tillfälle att få öva språket.

– Jag åker nästan 45 minuter till skolan varje dag och folk sitter nära varandra men ingen pratar. I klassrumme­t är det lättare att blanda alla språk. Men jag tar med mig skolböcker­na till föreningen och där får jag hjälp med svenskan, säger Sharif Beddel.

”Beror på systemet”

Fanny Linnros tycker att det är viktigt att träffa andra och diskutera saker.

– Vi har pratat om att det inte är vårt fel att det är bostadsbri­st eller att man skickar tio ansökninga­r och inte får jobb – utan att det beror på systemet. Men det är lättare att hantera det om man organisera­r sig, säger Fanny Linnros.

Nu har jag fått jobb på posten.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? KONTAKTER. ”Folk har helt olika kontaktnät på arbetsmark­naden för man har olika bakgrunder”, säger Fanny Linnros från Generation Framtid. Här med Sharif Beddel som också är med.
FOTO: YLVA BERGMAN KONTAKTER. ”Folk har helt olika kontaktnät på arbetsmark­naden för man har olika bakgrunder”, säger Fanny Linnros från Generation Framtid. Här med Sharif Beddel som också är med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden