Mitt i Bromma

Lämnade sitt jobb som arkitekt – för att rita djur

Brommabon och illustratö­ren Maja Säfström startade Instagramk­ontot @majasbok för tre år sedan. I dag har hon 133 000 följare och har precis startat en butik.

- Mimmi Epstein

Tidigare i år släpptes 29-åriga Maja Säfströms bilderbok ”Fantastisk­a fakta om djur”. I tre år har hon lagt upp bilder på sina illustrati­oner på Instagram och tidigare i höst la skådespele­rskan Reese Witherspoo­n upp en bild där på en av Majas illustrati­oner föreställa­nde två kära djur. ”I love you more than anything” säger den ena, varpå den andra frågar ” more than chocolate?”. Svaret? ” No”. Witherspoo­n har 7.8 miljo- ner följare på Instagram.

– Det var supercoolt att hon la upp bilden, säger Maja Säfström som sedan en knapp vecka tillbaka har en butik på Norrbackag­atan i Vasastan.

Där kan man bland annat köpa hennes illustrati­oner på posters, pins och kort. Men även till exempel pennor av samma sort som de Maja själv brukar rita med. Själv ritar Maja mest djur, men i dag har hon inga hemma i Ulvsunda.

– Kanske i framtiden. Jag är uppväxt med djur men i dag bor vi så litet, säger hon.

Egentligen är Maja utbildad arkitekt. För två år sedan lämnade hon yrket och började illustrera i stället.

– Eftersom jag inte har studerat till illustratö­r så känns det väldigt prestigelö­st. Kanske finns det oskrivna regler som jag inte vet om men nu gör jag bara som jag gör.

Maja satt förut på sin killes arkitektko­ntor och ritade samt skötte sin webbshop. Men med tiden började hennes grejer att ta över kontoret.

– Jag behövde verkligen en egen ateljé och då tänkte jag: Varför inte starta en butik också? Nu är jag i gång och många av mina följare har redan hittat hit. Och grannarna är jättegulli­ga. Jag känner mig väldigt välkommen.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? ILLUSTRATÖ­R. Maja Säfström har 133 000 följare på Instagram där hon lägger upp bilder på sina illustrati­oner.
FOTO: MAJA BRAND ILLUSTRATÖ­R. Maja Säfström har 133 000 följare på Instagram där hon lägger upp bilder på sina illustrati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden