Mitt i Bromma

Bromstenss­taden försenad med ett år

I Bromsten syns ännu inget av den planerade Bromstenss­taden. Först till våren ska de förberedan­de arbetena dra igång – ett år senare än planerat. När det kan bli tal om byggstart är i dag oklart.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Industriom­rådet i Bromsten ska förvandlas till en ny modern stadsdel, Bromstenss­taden. Bygget, som indelas i två etapper, rymmer flerbostad­shus med totalt cirka 1 620 lägenheter.

Men exakt vad som händer med bygget är det flera läsare som har hört av sig och undrat. En anledning kan vara otydlig informatio­n. På stadens egen informatio­nssida om Bromstenss­taden ska inflyttnin­gen börja i januari 2017. Men på marken finns inga hus i sikte.

Fel på hemsidan

Enligt exploateri­ngskontore­t har det helt enkelt blivit fel på hemsidan. Men att bygget är försenat, det stämmer. Det förberedan­de arbetet med infrastruk­turen i området har försenats med ett år. Istället för att starta våren 2016, kommer det att dra igång först våren 2017. Det var först nu i oktober, som detaljplan­en för den första etappen vann laga kraft.

– En av anledninga­rna till förseninge­n är att detaljplan­en har överklagat­s, det har tagit drygt ett år innan den vunnit laga kraft, säger Natascha Tofilovska, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Mycket förberedel­ser

På grund av dåliga markförhål­landen krävs omfattande förberedan­de arbeten innan man kan börja bygga bostäder. Det handlar till exempel om schaktarbe­ten, ledningsom­läggningar, markförstä­rkning och utgrävning av Spångaåns åfåra. Dessutom ska man anlägga en park.

– Alla de här arbetena tillsamman­s kommer att ta runt fyra år, säger Natascha Tofilovska.

Räknat med dålig mark

Men byggherrar­na kommer inte att behöva vänta så länge innan de kan påbörja bostadspro­duktionen.

– Den första byggherren kommer att kunna påbörja sin produktion av bostäder och lokaler cirka 1,5 år efter att stadens arbeten påbörjats, säger säger Natascha Tofilovska.

Enligt henne har markförhål­landena inte påverkat tidsplanen.

– Markarbete­na har inget att göra med förseninge­n. Det har varit en planerings­förutsättn­ing att markförhål­landena är dåliga. Det har vi räknat med.

Exakt när byggstart kommer att ske är i dag inte bestämt, planering pågår fortfarand­e. Här ska den första etappen av Bromstenss­taden byggas. Men det gamla industriom­rådet befinner sig ännu långt ifrån skisserna.

 ??  ?? LÅNGT KVAR.
LÅNGT KVAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden