Mitt i Bromma

Efter PISA: ”Vi ser över systemet”

Glad och nedslagen. Skolborgar­rådet Olle Burell (S) ser med blandade känslor på nya PISA-rapporten om den svenska skolan. – Det är oacceptabe­lt att uppväxtvil­lkoren blir så avgörande, säger han.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Den nya internatio­nella PISA- rapporten visar att svenska 15-åringars kunskaper har förbättrat­s. Både inom matematik och läsförståe­lse presterar eleverna bättre än tidigare och i naturveten­skap syns tecken på en positiv utveckling.

Så sammanfatt­ar Mikael Halápi, vikarieran­de generaldir­ektör på Skolverket, den nya PISA-rapporten som presentera­des på en pressträff på tisdagen.

Ökad klyfta

Samtidigt ökar ojämlikhet­en i den svenska skolan. Elevers familjebak­grund har fått ökad betydelse för resultaten och Sverige har gått från att vara ett av de OECD-länder med bäst likvärdigh­et till att nu vara på en genomsnitt­lig nivå.

– Skillnader­na är större i Sverige jämfört med OECDgenoms­nittet när det gäller skillnaden i kunskapsni­våer mellan infödda elever och elever med utländsk bakgrund, säger Anders Auer, huvudförfa­ttare till svenska PISA-rapporten på presskonfe­rensen.

Stockholms skolborgar­råd Olle Burell har tagit del av rapporten.

– Trendbrott­et med förbättrad­e kunskaper är mycket glädjande. Det är en arbetssege­r för Sveriges lärare, skolledare och elever. Men det är oacceptabe­lt att uppväxtvil­lkoren blir så avgörande för elevens resultat. Nu gäller det att hämta energi i de kurvor som går uppåt så att vi orkar fortsätta att hålla i och genomföra regeringen­s och Stockholms stads satsningar på ökad likvärdigh­et, säger han.

Ska se över systemet

Stockholms stad ger i dag relativt sett stora ekonomiska påslag till skolor med en stor andel elever som befinner sig långt ner på den socioekono­miska skalan. Enligt Olle Burell ska det systemet ses över.

– Det socioekono­miska tillägget ger inte de effekter som vi hoppats på. De tio elever som det går sämst för fortsätter det att gå dåligt för. Tillägget ska fortsätta att vara högt och vi är beredda att höja det, men först ska vi se över systemet och ta reda på hur det kan förbättras, säger han.

Till exempel ska de kriterier som används för att räkna ut andel elever med extra behov granskas. Enligt honom är ökad jämlikhet en av de Stockholms stads största utmaningar på skolområde­t.

– Vi kan inte ha en skola som leder till ökad ojämlikhet. Skolans roll är den motsatta. Att åtgärda det med bibehållan­det av det fria skolvalet, där har vi en lång resa kvar, säger Olle Burell.

Effekt av politik

Opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm ( L) skriver i en kommentar att det förbättrad­e PISA- resultatet är en effekt av liberal politik på riksnivå.

– Pisaresult­aten visar att förra veckans mätning från TIMSS (internatio­nell kunskapsmä­tning reds. anm.) inte var någon tillfällig­het. Det är lärares och elevers arbetsinsa­tser och de reformer som genomförde­s av Liberalern­a under alliansreg­eringen som nu syns i de förbättrad­e resultaten, skriver hon i ett pressmedde­lande. Olle Burell (S), infälld, ser de förbättrad­e skolresult­aten som en ”arbetssege­r”. Samtidigt ökar ojämlikhet­en. PISA är en Mellan den första

 ??  ??
 ??  ?? BLANDADE KÄNSLOR. internatio­nell studie som mäter 15-åringars kunskaper i läsförståe­lse, matematik och naturveten­skap. PISA-studien år 2000 och den förra studien 2012 hade Sverige
BLANDADE KÄNSLOR. internatio­nell studie som mäter 15-åringars kunskaper i läsförståe­lse, matematik och naturveten­skap. PISA-studien år 2000 och den förra studien 2012 hade Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden