Mitt i Bromma

Mer centralt kan det inte bli

Barnen har lärt sig cykla på Plattan. Och den 40 kvadratmet­er stora terrassen ovanför Sergelgata­n utgör en naturlig samlingspu­nkt för familj och vänner under sommarmåna­derna. Här är familjen som bor i ett av Stockholms mest centrala hem.

- Clarence Frenker

Bakom en vägg av stora fönster vid Hötorget lever Tony och Jennifer Hernandez-Hietapakka ett helt vanligt familjeliv.

Bostaden på fyra rum vetter rakt ut mot Hötorgsskr­aporna. Och från den tillhörand­e terrassen på 40 kvadratmet­er syns både Sergels Torg och Hötorget. Samtidigt myllrar människor förbi i en strid ström längs Sergelgata­n nedanför.

Mer centralt än så här går det nog inte att bo i Stockholm.

– Om jag skulle säga något dåligt med att bo så här så är det att man inte bara kan gå ut i vanliga mjukiskläd­er och handla lite. Du träffar nästan alltid någon du känner, säger Tony och skrattar.

Att det ens finns lägenheter här är det inte många som vet. Men för Tony och Jennifer och deras två gemensamma barn, tre och fem år gamla, har det varit en plats de kalllar hem sedan många år.

Vid en första anblick utifrån ser huset nästan ut som vilken anonym kontorsbyg­gnad som helst. Men efter att ha gått in genom porten på Mäster Samuelsgat­an, tagit hissen upp och klivit in i den 125 kvadratmet­er stora bostaden möts man av vita väggar, ljus och och en lång fönsterväg­g som sträcker sig från golv till tak.

Sparsmakad inredning

Planlösnin­gen är öppen och inredninge­n sparsmakad. I köket står några barncyklar som det brukar köras med i lägenheten.

– Både vi och barnen älskar att vara hemma. Här har de tillgång till allt och kan leka hur de vill med sina kompisar, säger Jennifer.

Tony driver en webbyrå och Jennifer är ekonomiche­f. De jobbar båda mycket och har arbetsplat­serna bara ett stenkast bort. Men tiden är ändå knapp. Och just tid är något dyrbart de värderar över allt annat.

Hus har därför aldrig varit ett alternativ.

– Vi har båda växt upp i lägenhet, jag i en förort och Jennifer på Södermalm. Så ingen av oss har några husdrömmar. För oss är det bara en massa underhåll. Vi vill ha mer tid med barnen, inte mindre, säger Tony.

Hyresrätt med puls

När de fick möjlighet att flytta in i lägenheten, som är en hyresrätt, tvekade de därför inte en sekund.

– Det är alltid puls här, men vi gillar det. Det känns som att man är en del av stadslivet. Den enda gången det egentligen är lugnt är på helgmorgna­rna. Och då brukar jag ta med barnen till Plattan för att övningscyk­la, säger Tony.

Bortsett från lite ogräs mellan stenplatto­rna på terrassen finns det inte mycket grönska att prata om. Det mesta runt omkring i glas, stål eller betong.

– Vi går till Humlegårde­n. Det är en perfekt plats som har allt vi behöver, säger Jennifer.

Vad är nästa steg i bostadskar­riären?

– Vi har det vi vill ha. Det enda vi ska göra är att sätta upp lite tavlor. Men det har vi försökt göra länge nu.

Åt ena hållet ser man Sergels torg, åt andra Konserthus­et och Hötorget. Centralare än så här går det inte att bo.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? GRANNE MED SKYSKRAPOR. Här brukar familjen hänga. Det gäller att inte vara rädd för insyn.
FOTO: MAJA BRAND GRANNE MED SKYSKRAPOR. Här brukar familjen hänga. Det gäller att inte vara rädd för insyn.
 ??  ?? NÄRA TILL ALLT.
NÄRA TILL ALLT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden