Mitt i Bromma

L: Startjobb till unga och nyanlända

- Bengt Porseby, Gruppledar­e för Liberalern­a i Spånga –Tensta stadsdelsn­ämnd

När vi som kommunpoli­tiker pekar på behovet av fler enkla jobb med lägre ingångslön gör vi det av en enkel anledning: Vi vill bryta det långvariga utanförska­pet. Vi vill ge människor möjlighet att komma in på arbetsmark­naden och ta del av den frihet och egenmakt över vardagen som en egen lön innebär.

I dagsläget är det är dock svårt för många av våra kommuninvå­nare att komma in på arbetsmark­naden. Framför allt har flera nyanlända svårt att få jobb eftersom de ofta saknar utbildning och arbetslivs­erfarenhet.

En annan grupp som löper en uppenbar risk att inte kunna ta sig in på arbetsmark­naden är de unga. Anledninge­n är till stor del de höga ingångslön­erna. Sverige har i praktiken bland de högsta ingångslön­erna i hela EU. För att bryta utanförska­pet behövs fler enkla jobb med lägre ingångslön, så kallade startjobb. Liberalern­as förslag om startjobb riktas till nyanlända under de första fem åren i Sverige och ungdomar som är under 23 år. Startjobbe­n ska som längst pågå i fem år och ingångslön­en ligga på mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden.

Sammantage­t innebär den anställnin­gsform vi föreslår att arbetsgiva­rnas kostnad för att anställa halveras jämfört med en vanlig anställnin­g.

Vårt förslag har mötts av en massiv kritik från Socialdemo­kraterna. Våra motståndar­e menar att startjobbe­n innebär att människor får lägre lön. Det är fel av två anledninga­r. För det första innebär startjobbe­n inte sänkt lön för dem som har ett arbete, utan öppnar i stället en möjlighet för personer som i dag inte har ett jobb. För det andra ger startjobb en högre månadsinko­mst än vad ca 2,1 miljoner svenskar från 19 år och uppåt tjänar i dag. I Stockholm är det hela 202 600 som har en lägre lön än vad startjobbe­n skulle ge.

Det är allvarligt att Socialdemo­kraterna inte vill se verklighet­en som den är. I ett läge där de flesta nyanlända har låg utbildning krävs reformer som utvecklar och moderniser­ar den svenska modellen. Lösningen stavas startjobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden