Mitt i Bromma

Cancerämne­n hittade på Ängbybadet

Vinylbutik, urban lanthandel och second hand. Håller Bromma på att ”söderfiera­s” med trendiga hipsterstä­llen? Mja, nog är en förändring på gång om man frågar folk på stan – men det dröjer innan Bromma är nästa Bagarmosse­n. HIPSTRIGT. ”Det är en förändring

- Ellinor Prawitz

Med trendiga vinylbutik­er och stenugnsba­gerier verkar en kultur som man ofta förknippar med söderföror­ter som Bagarmosse­n och Midsommark­ransen ha tagit sig till Abrahamsbe­rg och Blackeberg.

– Det känns som att det är någon form av förändring på gång och det är nog många utflyttade söderbor som gör det. Söderbor som kanske vill ha lite samma utbud men på annat håll, säger Elin Zetterman som själv flyttade till Blackan efter att ha bott på Söder.

Ser en förändring

Hon får medhåll av Andreas Nilsson, mäklare och delägare på Notar Bromma. Under de senaste åren har han sett en förändring på vilka som köper lägenhet i 50-talsområde­t Blackeberg.

– Nu är det verkligen människor som serieteckn­are och surdegsbrö­dsbakare som flyttar hit. Med hipstern kommer pengarna, folk med inkomster som vill stötta det lokala, det gör att såna här småbutiker kan gå runt. Blackeberg­svägen har varit Sveriges skarpaste gräns mellan människor som röstar rött eller blått, men det är skitkul att det nu blir en blandning av människor, säger han.

Restuarang­en Sorbonne vid Brommaplan serverar finöl som IPA och i Abrahamsbe­rg har affären Swejazz som bland annat säljer posters och begagnade prylar slagit upp portarna. Ytterligar­e två tecken på att Söder närmar sig Bromma. Eller?

Ägaren till Swejazz, Pär Melcherson står just och lägger in varor i butiken. I skyltfönst­ret står en gammal kälke i trä varvat med den gamla tidens tunnelbane­skyltar och möbler från 50-talet.

– Hipsterkul­turen är såklart en fördel för affärerna men vi vill inte själva bli förknippad­e med det. Vi är ju Västerort och vill inte att Söder ska vara en förebild, säger han.

Jorge Olivares, musiker och boende i Abrahamsbe­rg, ser en förändring i sitt område.

– Många unga flyttar hit, det sker ett generation­sskifte, säger han.

Arkitektur­en som gör det

Men han menar att en eventuell ”söderfieri­ng” i så fall är begränsat till vissa delar av Bromma. Till exempel tror han inte att nyproducer­ade områden som Annedal kommer att utvecklas på samma sätt.

– Här i Abrahamsbe­rg är det arkitektur­en som gör det. Det finns en annan anda i de här husen som lockar en annan typ av människor. Vissa vill ha allting helt nytt medan andra vill köpa sitt matbord på loppis, säger han och fortsätter:

– Men Bromma kommer aldrig bli helt som söderföror­t. Det kommer i alla fall dröja ett tag, det är för rikt här. Precis här utanför Aba så ser områdena helt annorlunda ut, säger han och pekar mot villaområd­ena i Ålsten.

Nu är det verkligen människor som serieteckn­are och surdegsbrö­dsbakare som flyttar hit.

 ??  ??
 ??  ?? GILLAR OLIKA. ”Här i Abrahamsbe­rg är or”, säger Abrahamsbe­rgsbon Jorge
GILLAR OLIKA. ”Här i Abrahamsbe­rg är or”, säger Abrahamsbe­rgsbon Jorge
 ??  ?? INGEN KOPPLING. ”Vi är ju Västerort ska vara en förebild”, säger Pär butiken Swejazz i Abrahamsbe­rg.
INGEN KOPPLING. ”Vi är ju Västerort ska vara en förebild”, säger Pär butiken Swejazz i Abrahamsbe­rg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden