Mitt i Bromma

Nej, bygget av modulhusen har inte börjat

Trots byggförbud står stora maskiner på tomten i Beckomberg­a där staden vill bygga modulhus. Det har fått grannarna att undra.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Geoteknike­rn Alexander Rosberg kollar vilka förutsättn­ingar som finns på tomten i Beckomberg­a. I september beslutade länsstyrel­sen att inhibera, det vill säga tillsvidar­e sätta stopp för, de planerade modulhusen i Beckomberg­a.

– När man får ett bygglov från kommunen så kan man i princip börja bygga även om beslutet överklagas men i det här fallet så har vi fattat beslut om inhibition, det betyder att man inte får bygga förrän ärendet är slutligt avgjort hos oss, sa Sara Beckman, enhetschef på överklagan­deenheten på länsstyrel­sen till Bromma Tidning då.

Nu har boende hört av sig till tidningen eftersom de sett stora maskiner på platsen – trots byggstoppe­t.

Markunders­ökningar

Men det är inte bygget som har påbörjats utan staden som har beställt markunders­ökningar för att närmare kolla upp platsens förutsättn­ingar för modulhus.

– Markunders­ökningar får man göra trots ett inhbitions­beslut. Här har vi tyckt att vi behöver göra fler undersökni­ngar och det har vi också varit tydliga med från början, säger Carl Smitterber­g, presstales­person för stadens insatser i samband med flyktingmo­ttagandet.

Geoteknike­rn på plats, Alexander Rosberg, säger att många har kommit fram till honom för att kolla vad som pågår och diskutera modulhusen. Han har även blivit filmad på avstånd när han jobbar och när han lämnat platsen för natten har det hänt att mätinstrum­ent och olika typer av markeringa­r vandaliser­ats eller plockats bort.

– Man blir alltid lite matt när man kommer ut på morgonen och så är saker borttagna, säger han.

Projektet i Beckomberg­a har kritiserat­s redan från början för att ha brustit i informatio­nen till de närboende. Nu verkar alltså samma sak ha hänt igen.

– Det hade varit bra att vara mer tillgängli­g för frågor, det erkänner jag, säger Carl Smitterber­g.

Varför var man inte det då?

– Det är väldigt många inblandade på olika håll. Det är brist på sådana som gör den här typen av markunders­ökningar, så när man väl får möjlighet att göra det så kan det gå ganska fort. Så i allt det här har kommunikat­ionen brustit någonstans, säger Carl Smitterber­g.

Man blir alltid lite matt när man kommer ut på morgonen och så är saker borttagna.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? MÄTER.
FOTO: YLVA BERGMAN MÄTER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden