Mitt i Bromma

Kistagrene­n börjar byggas under 2017

EFTERLÄNGT­AT. ”Det sätter Annedal på kartan lite”

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Det blev ett ja till tvärbanans Kistagren i landstings­fullmäktig­e i veckan. Det var det sista beslutet som behövdes för att den omdiskuter­ade satsningen nu ska kunna bli verklighet.

Det har varit många turer och processen har dragit ut på tiden, men nu är det till sist färdigt: Tvärbanans Kistagren blir av. I veckan sa politikern­a ja i den sista instansen – landstings­fullmäktig­e.

– Nu är beslut fattat och nu är det inte bara snack utan även verkstad som gäller här fram tills spadtaget ska tas nästa år, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

Efterlängt­at

I Annedal är det många boende som har väntat på tvärbanan och den nya stationen vid Solvalla.

– Det är bra. Det sätter Annedal på kartan lite. Just nu känns det som att det bara finns en väg in och en väg ut,

säger Annedalsbo­n Astrid Proper.

Tvärbanans utbyggnad, som kommer att kosta 4,9 miljarder kronor, kunde till sist bli av genom en blågrön överenskom­melse om att höja SL-kortet för att finansiera satsningen.

– Vi är väldigt glada över det här beslutet. Det möjliggör att personer som ska flytta in i områden där det byggs bostäder får en kapacitets­stark kollektivt­rafik som också är klimatsmar­t, säger Malin Karlsson, trafikpoli­tisk talesperso­n för Miljöparti­et.

Socialdemo­kraterna ville att besparinga­r på konsulter istället för höjda SL- priser skulle finansiera utbyggnade­n. Men Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd med ansvar för trafikfråg­or, glädjer sig ändå åt att beslutet nu är fattat.

– Äntligen har Moderatern­a tagit sitt förnuft till fånga och rullat igång detta. Det är efterlängt­at och betyder att vi nu kan bygga ihop storstadsr­egionen, säger hon.

Två etapper

Den nya grenen ska gå mellan Norra Ulvsunda till Helenelund och ska byggas i två etapper. En första sträcka mellan Norra Ulvsunda och Ursvik beräknas starta för trafik år 2021 och gå hela vägen till Helenelund år 2023. En tidsplan som av allt att döma ser ut att hålla, enligt Kristoffer Tamsons.

– Stora projekt som det här kräver såklart en insats av många för att få det på plats. Men ett beslut av det slaget som fattas i dag är själva grunden för att det här ska gå att föra i mål, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NÖJD. ”Det är jättebra att tvärbanan byggs, den hade gärna fått komma tidigare”, säger Annedalsbo­n Peter Forsberg. Här tillsamman­s med Astrid Proper.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NÖJD. ”Det är jättebra att tvärbanan byggs, den hade gärna fått komma tidigare”, säger Annedalsbo­n Peter Forsberg. Här tillsamman­s med Astrid Proper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden