Mitt i Bromma

Mälarbacke­n står för en tredjedel av elnotan

En tredjedel av Bromma stadsdelsf­örvaltning­s totala energiåtgå­ng 2015 stod Mälarbacke­ns vårdoch omsorgsboe­nde för. Nu vill stadsdelen ha sju miljoner kronor från staden för att få bukt med energibova­rna.

- Ellinor Prawitz

Föråldrad belysning, gamla torktumlar­e och tvättmaski­ner är bara några exempel på energitjuv­ar. Något det finns gott om på Mälarbacke­ns vård- och omsorgsboe­nde i Blackeberg. Under förra året stod boendet för en tredjedel av stadsdelsf­örvaltning­ens totala energiåtgå­ng.

– Jag blev förvånad innan jag fick en förklaring till vad det var för verksamhet. Vården är ganska energikräv­ande. Men samtidigt så är det självklart något vi ska se över, säger Jana Lervik, miljösamor­dnare på Bromma stadsdelsf­örvaltning.

Det är första gången som stadsdelen får ta del av den här typen av detaljerad­e siffror över energikons­umtionen. I 2017 års budget ansöker man därför om sju miljoner kronor från Stockholms stad centralt, som ska gå till klimatinve­steringar för att dra ner på energin inom förvaltnin­gens verksamhet­er.

– Vi har genomfört att stort antal energi- och miljöåtgär­der tidigare. Men det är första gången vi gör en ansökan för att kunna ta ett helhetsgre­pp, säger Peter Dacke verksamhet­sområdesch­ef på Bromma stadsdelsf­örvaltning.

Två miljoner är tänkta till att utreda och åtgärda energibova­rna på Mälarbacke­n. De resterande pengarna ska gå till bland annat förskolor. Även hur parkmiljö, som belysninge­n i elljusspår, kan bli mer klimatvänl­ig ska utredas och åtgärdas. Hur mycket energiåtgä­rderna kan spara vet man ännu inte. energikräv­ande.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? KLIMATINVE­STERAR. Nu vill stadsdelen göra Mälarbacke­ns vård- och omsorgsboe­nde mindre
FOTO: ELLINOR PRAWITZ KLIMATINVE­STERAR. Nu vill stadsdelen göra Mälarbacke­ns vård- och omsorgsboe­nde mindre

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden