Mitt i Bromma

Så ska högre hus bli möjliga i Stockholm

Bällsta radartorn är en bromskloss för att kunna bygga högt i Stockholm. Genom att rusta upp ett radartorn i Uppsala skulle man kunna få en lösning. Problemet? Ingen vill stå för notan.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Bällsta radartorn, eller golfbollen som den också kallas, kontroller­ar och kartlägger både civilt och militärt flyg. Men den påverkar också hur högt det går att bygga i Stockholm och Mälardalen.

I sin skuggbudge­t som presentera­des i oktober la därför Centerpart­iet i Stockholm undan en miljon kronor till att utreda hur radartorne­t kan sluta vara ett hinder för att bygga högt.

– För oss har det blivit klart att det är Bällsta radartorn som är den enskilt största anledninge­n till att man inte kan bygga högt i Stockholm, sa Jonas Naddebo, tillförord­nad gruppledar­e för Centerpart­iet i Stockholms stadshus då.

Utredning gjord

Men redan nu har exploateri­ngskontore­t gjort precis en sådan utredning och landat i en eventuell lösning: Radartorne­t i Bällsta går inte att flytta – men ett befintligt, i dag avvecklat, radartorn i Uppsala skulle kunna rustas upp för att kompletter­a Bällsta radartorn.

På så sätt skulle de radarsigna­ler till Bällsta som even- tuellt blockeras av höga hus istället kunna fångas upp av radartorne­t i Uppsala.

Prislapp: 42 miljoner

Enligt utredninge­n skulle prislappen för en sån lösning hamna på cirka 42 miljoner kronor. Men vem som ska betala för kalaset är inte klart. Luftfartsv­erket anser att det är Stockholms stad som ska stå för notan medan staden menar precis tvärtom.

– Vi anser inte att vi kan göra det här enligt kommu- nallagen eftersom det är ett statligt ansvar, säger Jan Valeskog (S), biträdande finansborg­arråd i Stockholm.

”Stora värden”

Men han är övertygad om att den finansiell­a biten kommer lösa sig, eftersom frågan ligger i regeringen­s intresse.

– Det handlar om ungefär 10 000 bostäder i Stockholm som vi skulle kunna möjliggöra på ett annat sätt om vi rustar upp den här radarn. Det är stora värden och vi vet ju att regeringen är angelägna om att vi ska öka bostadsbyg­gandet. Så det här går naturligtv­is att lösa, det kommer ske, säger Jan Valeskog.

 ?? FOTO: HOLGER ELLGAARD/ WIKIPEDIA ?? I VÄGEN. Med ett upprustat radartorn i Uppsala skulle ”Golfbollen” inte längre vara en bromskloss för bostadsbyg­gandet i Stockholm.
FOTO: HOLGER ELLGAARD/ WIKIPEDIA I VÄGEN. Med ett upprustat radartorn i Uppsala skulle ”Golfbollen” inte längre vara en bromskloss för bostadsbyg­gandet i Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden