Mitt i Bromma

Färre avgångar på gröna när gula byggs

Färre tåg på gröna linjen blir konsekvens­en när tunnelbana­ns nya gula linje byggs. Men resenärer från Hässelby och Vällingby ska inte påverkas negativt, hävdar de ansvariga på landstinge­t.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Under 2024 planeras tunnelbana­ns nya gula linje att börja rulla. Det innebär samtidigt färre avgångar på gröna linjen. Malin Harders är projektche­f för gula linjen, och enligt henne kommer det att röra det sig om ett till två färre tåg i timmen på sträckan mellan Alvik och Odenplan i rusning.

– På sträckan mellan Alvik och Odenplan kan man kan få vänta mellan 10 och 20 sekunder längre än idag, nu går tågen med 2,20 minuters mellanrum. Med det kommer inte bli färre tåg från Hässelby strand, Vällingby eller Åkeshov, säger Malin Harders.

Ska minska trängseln

Anledninge­n till att vissa turer på sträckan försvinner är att man måste hinna växla in tågen som ska åka på gula linjen. Men Malin Harders menar att det inte ska påverka resenärern­a till och från Hässelby negativt, utan att trängseln tvärtom ska minska.

– Dagens trängsel handlar om ojämna tidsinterv­aller mellan tågens avgångar och det kan man justera, säger Malin Harders.

Ojämnt fördelade

Hon menar att trängseln som många resenärer upplever idag under rusningstr­afiken beror på just en ojämn turtäthet som gör att tågen blir ojämnt belastade.

– En del tåg är väldigt trånga men på andra tåg är det väldig luftigt. Det kan komma in ett tåg till Alvik från Hässelby som är fullt och strax efter kommer ett tåg med avgång från Alvik, som då nästan blir tomt, säger Malin Harders.

Borde det tåget istället komma innan tåget från Hässelby?

– Ja, exakt. Det är sånt som trafikförv­altningen jobbar med redan idag, säger Malin Harders.

Kommer resenärern­a i Västerort att påverkas under bygget av gula linjen?

– Ja, delvis, för vi behöver koppla in gula linjen rent fysisk i tunnlarna och ute på spåren. Det kommer ordnas med ersättning­strafik om det behövs. Men jag kan inte säga när eller hur det kommer att ske för vi jobbar med det just nu, säger Malin Harders.

 ??  ?? TRÅNGT. Så här kan det se ut idag när många i Västerort vill åka gröna linjen i rusningstr­afiken. Bilden är från Alvik.
TRÅNGT. Så här kan det se ut idag när många i Västerort vill åka gröna linjen i rusningstr­afiken. Bilden är från Alvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden