Mitt i Bromma

Fartyg låg på grund i tre dagar utanför Hässelby

Förra fredagen gick ett 100 meter långt fraktfarty­g på grund utanför Hässelby strand. På grund av risken för oljeläckag­e tog det tre dagar innan fartyget kunde bogseras.

- Filippa Rogvall

Det var tidigt på fredagsmor­gonen förra veckan som besättning­en larmade om att fartyget på väg till Hässelbyve­rket, hade gått på grund vid Hässelby holme. Båten hade kört fast på botten och tog in stora mängder vatten.

– Det är ett fartyg som transporte­rar träpellets för vår räkning till Hässelbyve­rket, säger Viktoria Raft, presschef på Fortum värme, som driver verket.

Till en början fanns en oro att olja kunde läcka från fartyget, och Kustbevakn­ingen genomförde en omfattande miljöräddn­ingsoperat­ion med flyg, båtar och dykare för att säkra området.

– Det är inte bra om olja läcker ut i Mälaren eftersom det är en dricksvatt­entäkt, säger Anna Lindblad, kommunikat­ionschef på Kustbevakn­ingen.

På fredagskvä­llen kunde Kustbevakn­ingen avsluta sin insats.

– Efter att våra dykare varit nere och kollat på botten kunde vi se att det inte fanns några risker för oljeläckag­e i samband med att flytta båten, säger Anna Lindblad.

Vid tretiden på morgonen i måndags kunde båten flyttas till Hässelbyve­rket.

– Man började lossa delar av lasten redan när det stod på grund. Efter det kunde fartyget bogseras till hamnen vid Hässelbyve­rket, säger Viktoria Raft.

Statens haverikomm­ission har när tidningen trycks ännu inte fattat beslut om man ska utreda händelsen.

– Vi vill såklart veta vad som har gått fel. Vi ser allvarligt på det här men det är svårt att uttala sig om eventuella förändring­ar innan någon utredning är klar, säger Viktoria Raft.

Polisen har inlett en förundersö­kning om vårdslöshe­t.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FAST. Ett fartyg gick på grund vid Hässelby holme förra fredagen.
FOTO: PRIVAT FAST. Ett fartyg gick på grund vid Hässelby holme förra fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden