Mitt i Bromma

Hersi: Jag anser mig rentvådd

’’Det har funnits en problemati­k. Han har agerat olämpligt som politiker’’

- Sofia White

I höstas krävde stadsdelen­s lokala politiker att deras dåvarande ordförande Awad Hersi (MP) skulle utredas, efter uppgifter i media om att han skulle ha misskött sin roll.

Nu är revisionsb­yrån EY klara med sin granskning. Rapporten friar honom från de allvarliga­ste anklagelse­rna.

Hersis eventuella påtrycknin­gar ska inte ha lett till några ändrade beslut avseende individäre­nden och tjänsteutl­åtanden. Inga ekonomiska transaktio­ner ska heller ha genomförts mellan förvaltnin­gen och de tre företag han har kopplingar till.

Hersis slutsats är att han nu har fått upprättels­e.

– I den här rapporten har man ställt tre frågor. Inga av de frågorna har man svarat ja på. Har Awad påverkat enskilda ärenden, svaret är nej. Har Awad påverkat tjänsteman­naärenden, svaret är nej. Har Awad haft ekonomisk vinning, svaret är nej. I alla tre frågorna har man svarat nej. Min egen slutsats är att jag är rentvådd. Oavsett vad mina egna politiska rivaler önskar sig utav rapporten, säger han.

Kritik från flera chefer

Samtidigt kritiserar flera nuvarande chefer honom i rapporten för att han ska ha försökt att styra och påverka processen med tjänsteutl­åtanden mer än vad som är lämpligt för en politiker.

Tre tidigare anställda säger sig också ha upplevt att Hersi vid tillfällen ”har varit långt nere i detaljstyr­ningen” och ifrågasatt tjänstemän­nens beslut, avseende tjänsteutl­åtanden. De tycker också att förvaltnin­gsledninge­n borde ha ”satt ner foten kraftfulla­re”.

Vad säger du om den kritiken?

– Som ordförande är man ytterst ansvarig för verksamhet­en. Det är inte konstigt att man ställer frågor om hur verksamhet­en fungerar. För att kunna kommentera kritiken, hade jag behövt tydligare exempel på när så ska ha skett. Det saknas Sara Pettigrew (MP)

konkretise­ring, säger Hersi.

Sara Pettigrew, Miljöparti­ets gruppledar­e i stadshuset, gick tydligt ut med att hon ville att Hersi skulle avgå efter höstens anklagelse­r.

– Jag tycker det är glädjande att man kunnat se att han inte har brutit mot lagen. Det är tydligt att Hersi inte har begått något brott. Sen tycker jag att det är tydligt att det funnits en problemati­k med gränsdragn­ingen mellan politik och förvaltnin­g. Han har agerat olämpligt som politiker.

Kan Awad Hersi få nya uppdrag inom partiet?

– Det är inget som jag kan svara för. Det är upp till valberedni­ngen och Miljöparti­ets medlemmar.

Tydliggöra roller

Christina Heglert, Spånga-Tenstas stadsdelsd­irektör, vill inte uttala sig om resultatet utan refererar till rapporten. Enligt henne jobbar förvaltnin­gen nu med att tydliggöra rollerna.

– Vi har arbetat mycket med samspelet mellan politik och tjänstemän, efterhand har rollerna blivit mer tydliga vilket också utredninge­n visar. Vi kommer i början av det nya året ordna en utbildning för vår nämnd i samspelet mellan nämnd och förvaltnin­g, säger Heglert.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden