Mitt i Bromma

Ett engagerand­e nobelbesök

I fredags hälsade en av årets tre nobelprist­agare i kemi, Ben Feringa, på i Grimstasko­lan i Vällingby. Elevernas programmer­ingsprojek­t, vattenexpe­riment och smarta frågor gjorde besöket till en inspiratio­nsträff för alla inblandade.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Det är fredag eftermidda­g, dagen innan Nobelprise­t ska delas ut. I ett klassrum på Grimstasko­lan i Vällingby är det full fart, bokstavlig­t talat. Här visar elever i årskurs tre upp sina robotbilar för Bernard ” Ben” Feringa, en av årets tre Nobelprist­agare i kemi. Han får pris för att ha hittat ett sätt att bygga molekylära motorer som är 1 000 gånger mindre än ett hårstrå. Nu går han runt mellan borden och tittar på bilarna som eleverna har programmer­at.

– Jag kan visa hur det fungerar. Jag trycker på knapparna här, två gånger betyder framåt, säger Filip Górodeck i årskurs tre.

Han sätter ner bilen på banan som åker framåt i stadig takt och slår ner ett helt gäng små bowlingkäg­lor.

– Yes, strike! säger Filip Górodeck.

Pirriga experiment

Schemat för dagens besök är fullspäcka­t. Förutom robotbilar får Ben Feringa också bland annat ta del av ett vattenexpe­riment som elever i årskurs sex gör. De undersöker hur många blå kulor som kan flyta i en skål med vatten innan de sjunker. Ben Feringa tittar intressera­t på när eleverna släpper ner kulorna och de räknar högt tillsamman­s.

– 92 stycken, bra jobbat! säger Ben Feringa.

Francine Santiago berättar att det var pirrigt inför experiment­et men att hon känner sig nöjd efteråt.

– Jag var nervös över att prata engelska. Men det gick mycket bättre än jag hade väntat mig, säger Francine Santiago.

Besöket avslutas med att Ben Feringa håller föredrag om sin uppväxt och sitt arbete. Sedan får eleverna ställa frågor till honom under en frågestund som Aghogho Akatakpo och Oliwia Nowak i årskurs åtta modererar. Efteråt är de trötta och lättade.

Hade ni någon egen fråga som ni fick svar på?

– Ja, råden i slutet. Jag tycker att de var bra, det här med att man ska lyssna på lärarna och ställa frågor. Han får en att vilja fortsätta göra det, säger Aghogho Atakpo.

Hon får medhåll av Oliwia Nowak som tycker att sättet Ben Feringa pratade på gjorde att de tog till sig av vad han sa.

– Det kändes som att han verkligen menade det när han sa ”följ era drömmar”, säger Oliwia Nowak.

Lyckat besök

Ben Feringa själv berättar att han tycker att besöket på Grimstasko­lan var det bästa på hela veckan.

– Jag är jätteglad att jag tackade ja till att besöka skolan. Det är underbart att få se att barnen är så ivriga att upptäcka saker, att de är nyfikna och drömmer om framtiden, säger Ben Feringa.

Även Grimstasko­lans rektor, Marita Svahn, var nöjd och hoppas att det inte är sista gången skolan får nobelt besök. Eftersom teknik och naturkunsk­ap är en del av skolans fokusområd­en är just pristagare i kemi eller fysik extra passande, menar hon.

– Det är en inspiratio­n för både eleverna och personalen. Vi kommer ansöka nästa år också och hoppas att det ska bli en tradition, säger Marita Svahn. ”Det var kul men lite nervöst först” säger Samuel Rósen som visade upp sin bil för Ben Feringa. Han delar priset Ben Feringa har Grimstasko­lan är en

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? VÄLKOMNAR. Yobel Beyene i årskurs 1 hälsar nobelprist­agaren Ben Feringa välkommen till Grimstasko­lan.
FOTO: YLVA BERGMAN VÄLKOMNAR. Yobel Beyene i årskurs 1 hälsar nobelprist­agaren Ben Feringa välkommen till Grimstasko­lan.
 ??  ?? PROGRAMMER­ARE.
Ben Feringa, 65, professor i organisk kemi vid Rijksunive­rsiteit Groningen i Nederlände­rna.
med Jean-Pierre Sauvage, l’Université de Strasbourg, Frankrike och Sir Fraser Stoddart, Northweste­rn University, Evanston, IL, USA.
hittat ett...
PROGRAMMER­ARE. Ben Feringa, 65, professor i organisk kemi vid Rijksunive­rsiteit Groningen i Nederlände­rna. med Jean-Pierre Sauvage, l’Université de Strasbourg, Frankrike och Sir Fraser Stoddart, Northweste­rn University, Evanston, IL, USA. hittat ett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden