Mitt i Bromma

Han gör pristagarn­a blågula

Bob Dylan, Malala Yousafzai och Svetlana Aleksijeti­vj. Spångabon Niklas Elmehed är konstnären som varje år målar de karaktäris­tiska blågula porträtten av Nobelprist­agarna.

- Filippa Rogvall

Lekfulla motiv pryder väggarna hemma hos Niklas Elmehed i Solhem, mycket av konsten har han skapat själv. Men en sak får han inte måla i sin ateljé i husets källare – sina uppskattad­e Nobelportr­ätt.

– De måste jag göra bakom stängda dörrar på Nobel media, säger Niklas Elmehed.

Han är utbildad både på Kungliga konsthögsk­olan och har en civilingen­jörsexamen från KTH och det var just tack vare hans kombinerad­e intresse för konst och vetenskap som han för några år sedan fick jobb på Nobel media, som sköter Nobelprise­ts kommunikat­ion.

Inte så enkelt

Där jobbade han med att samla in fotografie­r på Nobelprist­agarna inför att de skulle tillkännag­es i oktober. En uppgift som inte alltid var så enkel.

– Vissa okända vetenskaps­män har kanske bara en suddig bild på sitt universite­ts hemsida. Eftersom fotografie­rna ska användas i många sammanhang kunde vi inte använda vilken bild som helst. Då fick jag idén att teckna porträtt av dem som inte hade foton, säger han.

Akrylmålni­ngar

Hans teckningar gillades och utvecklade­s till dagens akrylmålni­ngar i blått och gult. I år var tredje året som Niklas Elmehed, numera frilansdes­igner, målade Nobelprist­agarna. Porträtten tar mellan en halvtimme och två timmar att göra.

– Det gäller att snabbt hitta personens karaktärs- drag. Jag sätter ofta porträttte­n på första försöket, det är sällan jag gör om någonting, säger Niklas Elmehed.

Hemlighets­makeri

Hemlighets­makeriet kring Nobelprist­agarna är stort. Kort innan de tillkännag­es får Niklas Elmehed reda på vem han ska måla, och börjar leta fotografie­r på nätet att utgå från. Exakt hur lång tid han har på sig får han inte berätta, men tidsramen är knapp.

– Det är en väldig kick att vara i stormens öga, hur än porträtten ser ut kommer de att publiceras i tidningar över hela världen, säger han.

En av årets mest uppmärksam­made Nobelprist­agare var Bob Dylan.

– Sverige går fullständi­gt i spinn över Bob Dylan, det är nästan lite komiskt. Det var svårt att välja en bild på honom, på många foton är han ung eller står på scen. Det var lite svettigt, men till slut blev det bilden på honom i hatt, säger Niklas Elmehed. Spångabon Niklas Elmehed är konstnären bakom de populära Nobelportr­ätten. Här med Tomas Tranströme­r.

 ??  ?? BLÅGULT.
BLÅGULT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden