Mitt i Bromma

Gymnasiele­ver får eget häng

När stadsdelen ville sänka åldersgrän­sen till 15 på fritidsgår­den Lyktan i Hässelby gård protestera­de de äldre besökarna. Nu ska källarloka­len öppnas för ungdomar i gymnasieål­dern.

- Filippa Rogvall Evelina Hertz

I juni beslutade stadsdelsf­örvaltning­en att sänka åldersgrän­sen på fritidsgår­den Lyktan till 15 år. Det väckte kritik bland de äldre ungdomarna, som i stället hänvisades till fritidsgår­darna i Vällingby och Åkermyntan, och sedan dess har man försökt hitta en alternativ lösning för den målgruppen.

Nu har förvaltnin­gen, tillsamman­s med Fritid Stock- holm AB, som driver fritidsgår­darna i Hässelby-Vällingby, beslutat att de äldre ungdomarna ska få vara kvar på Lyktan – men att lokalerna delas upp mellan den yngre och den äldre målgruppen.

– Nu öppnar vi upp källarloka­len igen specifikt för den äldre målgruppen. Vi har haft samtal med ett tiotal ungdomar om hur de vill ha mötesplats­en. Jag tycker att beslutet är jättebra, säger Andrea Hormazabal, fritidsche­f i stadsdelen.

Kul att få komma

Tanken är att ungdomarna ska få vara med och göra i ordning sin nya lokal. Eidid Yasin, 18, och Luqman Géle, 19, är ofta på Lyktan och de är glada över att de kan fortsätta komma hit.

– Vi är ute i centrum på kvällarna och det är riktigt kallt nu, så vi behöver någonstans att vara efter klockan 21, säger Eidid Yasin.

Han och Luqman Géle känner inte att de fått vara delaktiga i beslutet om att det blir i just källaren men bägge tänker vara med och fixa i ordning lokalen nu när det är bestämt.

– Vi ska inte vara kräsna. Vi behöver en teve med vanliga kanaler, fotbollska­naler skulle vara ett plus i kanten. Det behövs bord, stolar, kortlekar, bra belysning och mattor så det blir mysigt, säger Luqman Géle.

Soffor istället för musik

I ett av källarens mindre rum skulle Eidid Yasin vilja ta bort musikinstr­umenten som står där idag och istället få dit soffor.

– Det ska vara varmt och se fint ut så att det är skönt att komma hit så att man kan slappna av, säger han.

Brandon Sekitto är ny fö- reståndare på Lyktan. Han är också positiv.

– Vi vill se till att verksamhet­en får en genuin nystart för alla inblandade. Ungdomarna kommer att få påverka verksamhet­en, men vi tänker till exempel att vi ska kunna hjälpa dem mot vidare studier och ut på arbetsmark­naden, säger Brandon Sekitto. Öppettider

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? NY FRITIDSGÅR­D. Snart börjar fixandet i källaren. Från vänster Eidi Yasin, fritidsled­aren Yosef Abdu och Luqman Géle.
FOTO: YLVA BERGMAN NY FRITIDSGÅR­D. Snart börjar fixandet i källaren. Från vänster Eidi Yasin, fritidsled­aren Yosef Abdu och Luqman Géle.
 ??  ??
 ??  ?? Innan jul ska arbetet med att fixa i ordning källaren dra igång tillsamman­s med de äldre ungdomarna.
Källaren kommer hållas öppen på försök under vårtermine­n för att sedan utvärderas i juni.
Ungdomar i åk 9 till och med åk 3 på gymnasiet kommer att...
Innan jul ska arbetet med att fixa i ordning källaren dra igång tillsamman­s med de äldre ungdomarna. Källaren kommer hållas öppen på försök under vårtermine­n för att sedan utvärderas i juni. Ungdomar i åk 9 till och med åk 3 på gymnasiet kommer att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden