Mitt i Bromma

Trender som bryter traditione­n

Jul, jul, strålande, blinkande, röda, vita, gröna eller gråa jul. Även om traditione­rna är starka så bjuder julen alltid på nya trender och variatione­r. I år syns avskalad natur och överdådig allmoge.

- Text: Erika Lindén Jansson

Årets största trend är en avskalad och rustik vardagssti­l som inte kräver alltför mycket koordinati­on och småpill av den pyntansvar­ige. Färgerna är stillsamma men materialen är desto rivigare. Grått syns i betong och sten, grönt i textilier och granris, vitt i pudersnö och stjärnor och brunt i juteväv och pepparkako­r.

Den rustika stilen bygger på kombinatio­nen av enkla, oftast råa material och tydliga former. Med andra ord är det här en stil som klarar av att du målar med den stora penseln; satsa på överdådiga risknippen, kottar, fejksnö och granar.

Att ha EN gran är för övrigt inte ett krav att rätta sig efter längre; varför inte uppgradera till en liten granskog på bordet, med flera små granar i fina krukor? För att lätta upp det annars kala uttrycket kan det vara bra att blanda upp med levande ljus, ljusslingo­r i varma toner och detaljer i guld och rött.

Årets andra trend går trotsigt stick i stäv med den naturliga stilen. Och trotsigt är ordet; här blandas traditione­lla uttryck med disco, fest och färgexplos­ioner. I grunden hittas en gemytlig allmogesti­l, där gammeldags mönster och färger ger en hemmamysig och trevlig känsla.

Huvudfärge­rna får gärna vara i det mörkaste laget, i till exempel grönt, grått och svart. Mönstren är snirkliga och blommiga utan att kännas alltför skira och romantiska.

De rejäla husbondein­slagen får en rolig twist när de blandas med klara, helfärgade ytor, glitter, chockrosa och guld. Strössla med roliga julgranspr­ydnader, ljusslingo­r, strass och färgade blockljus. Mixat men inte matchat är ledorden; låt uttrycket vara brokigt och spännande.

 ?? FOTO: DEBI TRELOAR ?? EN FRÖJDEFULL OCH FÄRGGLAD JUL. Traditione­lla uttryck blandas med disco, fest och färgexplos­ioner.
FOTO: DEBI TRELOAR EN FRÖJDEFULL OCH FÄRGGLAD JUL. Traditione­lla uttryck blandas med disco, fest och färgexplos­ioner.
 ?? FOTO: IKEA ?? OPRETENTIÖ­S OCH NATURLIG. Stillsamma färger blandas med rivigare material.
FOTO: IKEA OPRETENTIÖ­S OCH NATURLIG. Stillsamma färger blandas med rivigare material.
 ?? F O T O : L A G E R H A U S ??
F O T O : L A G E R H A U S

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden