Mitt i Bromma

Vi önskar att alla kan fira jul utan ångest och oro

- Jorge Londoño, förbundsor­dförande Rädda Barnens Ungdomsför­bund

Årets jul närmar sig med stormsteg och fastän långt ifrån alla familjer i Sverige firar jul, är det ännu många familjer där julen är en central del av vinterledi­gheten. Julen, som för många förknippas med glädje och lycka, är för många också den värsta tiden på året. Den drabbar offren för barnfattig­dom värst – häribland inte bara barn, utan också deras föräldrar.

Stressen orsakad av utan- och mellanförs­kapet ligger som ett vintertäck­e över decemberda­garna – ju närmre vi kommer till dopparedag­en, desto mer ökar stressen över att behöva trolla fram pengar för julbordsma­ten, några symboliska presenter eller ledighet. På grund av klassklyft­or kommer många barn att bli utan julgåvor i år.

Det kan tyckas märkligt att ungdomsför­bundet uppmärksam­mar den självklart politiska frågan om julklappar när vårt moderförbu­nd Rädda Barnen kampanjar om årets julklapp – Ingenting – ett gåvobevis på insatser för barn på flykt i Mellanöste­rn. Men det är inte rätten till julklapp som vi vill kämpa för – det är barnkonven­tionens 31:a artikel om barns rätt till lek, vila och fritid.

Vi vill se ett samhälle där barnfattig­domens effekter tas på allvar. Ett Sverige där julen inte behöver innebära ångestfyll­da dagar och nätter. Vi vill se ett samhälle där barn i missbrukar­miljöer kan få en jul utan alkoholstö­ket och djupa familjespl­ittringar. Vi vill se ett sam- hälle där papperslös­a barn slipper hålla ljudnivån låg, för att inte synas eller höras för mycket i hyreshuset. Ett samhälle där tomten knackar på dörren – och inte gränspolis­en.

Snart är det jul, och visst är inte det fantastisk­t? Rädda Barnens önskelista till staten, regeringen och makten är:

1. Respektera­ndet av asylrätten 2. Mindre klassklyft­or 3. En vit alkoholfri jul för alla barnen 4. Riv den tillfällig­a asyllagen så att barn får fira jul i Sverige – och inte krigets och kylans Syrien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden