Mitt i Bromma

Ballerinor som utmanar

Alla kan dansa balett – oavsett ålder. Det tycker Birgitta Molund, 69, Krystyna Eidenstedt, 67, och de andra damerna som hoppat på en nystartad balettkurs för seniorer i Vällingby.

- Text: Filippa Rogvall | Foto: Ylva Bergman

– Vi börjar med demi-plié, sedan en grand plié. Placera hälen mot den andra fotens stortå och vrid ut, instruerar balettlära­rinnan Gariela Teleki.

Stillsam pianomusik fyller danssalen inne på Trappan. Snittålder­n på dagens balettlekt­ion är 67 år. Det knakar lite i lederna när dansarna böjer på knäna.

– Det går inte, utbrister någon och skrattar.

– Jo då, det går, försök en gång till, svarar Gabriela Teleki.

Hon går runt i gruppen och rättar till fötter och sträcker ut armar. De flesta är klädda i trikåer, benvärmare och balettskor. Alla är nybörjare. Vissa har dansat lite tidigare, men aldrig balett.

– Jag blev jätteglad när jag läste om Gabrielas balettlekt­ioner för seniorer. Jag dansade som liten och har velat dansa igen, men jag har inte hittat någonting förrän nu, säger Kerstin Brente från Vällingby, en av deltagarna.

Saknas i förorten

Enligt henne saknas den här typen av aktivitete­r för äldre, särskilt om man bor i förorten. Hon får medhåll från Nettan Nyholm, som också dansar i gruppen.

– Det som finns ligger ofta inne i stan, vilket kan vara svårt att åka till om man bor här. Jag gick också på dans som barn. Det är lika roligt i dag, även om jag inte är lika vig, skrattar hon.

Idén till att starta en balettgrup­p för seniorer i Vällingby fick Gabriela Teleki när hon såg en grupp äldre dansa balett på en seniormäss­a.

– Jag blev helt mjuk i kroppen när jag såg dem trippa fram i balettkläd­er där på mässan. Dans har inga gränser, och balett passar perfekt för äldre, det är vacker musik och lugna rörelser. Men när vi startade den här gruppen för några veckor sedan blev jag ändå förvånad över hur mycket deltagarna klarar av, säger hon.

Gabriela Teleki har själv arbetat som balettdans­ös efter att ha utbildat sig på en balettskol­a i Rumänien. Senare läste hon vidare till gymnastikl­ärare, vilket hon jobbade som i nästan 30 år på Vällingbys­kolan.

För åtta år sedan, när Gabriela Teleki skulle fylla 60 år, valde hon att byta bana och starta en egen dans- och balettskol­a. Fram tills nyligen har hon framför allt hållit i barngruppe­r.

– När jag berättade att jag ville starta en seniorgrup­p var många av mina vänner tveksamma. Men jag gör det för att jag vill att alla ska dansa och känna att det aldrig är för sent. Jag tillhör själv seniorerna nu för tiden, och om jag kan dansa så kan de också, säger Gabriela Teleki.

Eftersom de precis har kommit igång med träningen har hon inga planer på att seniorgrup­pen ska uppträda ännu, men Gabriela Teleki planerar att ta med dem på en inspiratio­nsdag med balettföre­ställning på operan.

”Fler äldre borde testa nya grejer”

Men att inspirera gruppen verkar Gabriela Teleki redan ha lyckats med. Efter lektionen samlas de en stund och pratar.

– Jag har ju fått tanthållni­ng, så jag hoppas att jag får lite bättre hållning av att dansa balett, säger Birgitta Molund från Vällingby.

Hon berättar att hon aldrig dansat tidigare.

– Det är kul att gå utanför sin box. Jag är stel som ett kylskåp, men jag kan bjuda på att göra bort mig lite. Många gapskratta­r när jag berättar för dem att jag har börjat dansa balett nu. Jag tror egentligen att fler i vår ålder hade velat testa, men de vågar inte, säger Birgitta Molund.

Krystyna Eidenstedt från Hässelby villastad håller med.

– Jag får en massa endorfiner av att dansa. Det är viktigt att investera i sig själv även i vår ålder, säger hon.

Gruppen är enig om att fler äldre borde testa nya saker.

– Mina barnbarn tycker i alla fall att jag är tuff! Jag kanske inte klarar av alla rörelser, men det viktigaste är att man vågar. Någon gång måste man börja, säger Krystyna Eidenstedt.

 ??  ?? VÅGAR. Vissa deltagare har dansat tidigare, medan andra är helt nya. ”Jag kanske inte klarar av alla rörelser, men det viktigaste är att man vågar”, säger Krystyna Eidenstedt (mitten).
VÅGAR. Vissa deltagare har dansat tidigare, medan andra är helt nya. ”Jag kanske inte klarar av alla rörelser, men det viktigaste är att man vågar”, säger Krystyna Eidenstedt (mitten).
 ??  ?? NYBÖRJARE. Kerstin Brente har aldrig dansat balett tidigare. ”Det kanske får bli en liten uppvisning för släkten sedan”, säger hon.
NYBÖRJARE. Kerstin Brente har aldrig dansat balett tidigare. ”Det kanske får bli en liten uppvisning för släkten sedan”, säger hon.
 ??  ?? INGA GRÄNSER. Enligt balettlära­rinnan Gabriela Teleki är det aldrig för sent att börja dansa balett. ”Kan jag så kan de”, säger hon.
INGA GRÄNSER. Enligt balettlära­rinnan Gabriela Teleki är det aldrig för sent att börja dansa balett. ”Kan jag så kan de”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden