Mitt i Bromma

Det här kommer vi läsa om 2017

Böcker som speglar samtiden och så ”gamla trotjänare”. Det tror biblioteka­rierna på Blackeberg­s bibliotek att vi kommer se i bokhyllorn­a nästa år.

- Ellinor Prawitz

Ett allt vanligare tema i bokvärlden är flykt och att behöva lämna det man känner till. Något som kommer fortsätta även in på 2017, tror biblioteka­rierna på Blackeberg­s bibliotek.

– Vi har gjort en ny kategori bland hyllorna som he- ter liv och död - det är böcker som bör läsas med vuxna, säger Maria Wogman.

På bilderboks­sidan har det redan kommit flera böcker på temat. Det är inte alltid en lättsam läsning, men på bibblan i Blackeberg ser man böckerna som ett bra verktyg.

– Det är en fantastisk genväg för att prata med barnen om de här ämnena, säger Eva Öhgren.

Eva Öhgren har främst fokus på barnböcker och ser även en annan trend inom barnboksge­nren:

– Vi får mycket frågor om normkritis­ka böcker, både från föräldrar och förskolepe­rsonal, säger hon.

Hennes ungdomstip­s ”Brorsan är kung” handlar just om skillnaden mellan den man förväntas vara och den man faktiskt är.

När författare­n Elena Ferrantes två första böcker om vännerna Lila och Elena i 50-talets Neapel släpptes på svenska i år blev de extremt populära. I dagarna släpps även den tredje delen översatt. Men på Blackeberg­s bibliotek har man fortfarand­e många som väntar på att få dyka ner i bok nummer ett ”Min fantastisk­a väninna”.

– Det är typ 600 personer i kö på den, det är nog det värsta jag har sett. Den har varit så himla omtalad, säger biblioteka­rien Sofia Wirstam och fortsätter:

– Annars är det de gamla trotjänarn­a, som Jan Guillou, som kommit ut med en ny bok, som fortsätter att vara populära.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? KOLL. Eva Öhgren (t v), Sofia Wirström och Maria Wogman på Blackeberg­s bibliotek tipsar om läsning i jul.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ KOLL. Eva Öhgren (t v), Sofia Wirström och Maria Wogman på Blackeberg­s bibliotek tipsar om läsning i jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden