Mitt i Bromma

SL testar plattforms­dörrar på två stationer

Plattforms­dörrar i tunnelbana­n kan bli standard. Nu testar SL den nya säkrare lösningen på två stationer på gröna linjen, bland annat i Åkeshov.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Plattforms­dörrar innebär att perrongen i tunnelbana­n skärmas så att ingen kan hamna på spåret. Först när tåget stannat och dörrarna går upp, öppnas även plattforms­dörrarna och folk kan kliva av och på.

Lösningen har testats i li- ten skala tidigare men SL går nu vidare med ett fullskalig­t test på stationern­a Åkeshov och Medborgarp­latsen.

– Tunnelbana­n är i grunden ett punktligt och tryggt färdmedel. Likväl finns utmaningar, kopplat till trafikstör­ningar, tidhållnin­g och driftsstop­p som skulle kunna undvikas genom exempelvis plattforms­dörrar. Därför vill vi nu gå vidare med nästa steg i en förbättrad och moderniser­ad tunnelbana genom att i skarp trafik undersöka förutsättn­ingarna, finansieri­ngsmöjligh­eterna och konsekvens­erna av plattforms­dörrar, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd, i ett pressmedde­lande.

Enligt Tamsons kan plattforms­dörrar öka säkerheten i tunnelbana­n. Samtidigt har exempel från andra delar av världen visat att plattforms­dörrar är en tekniskt komplicera­d och dyr lösning.

– Därför måste vi noga undersöka möjlighete­n och lämplighet­en att införa plattforsd­örrar i hela eller delar av tunnelbana­n, säger Kristoffer Tamsons.

Försöket ska genomföras under 2017-2018.

 ?? FOTO: TOMASZ POZAR ?? TEST. Plattforms­dörrar under tidigare test på Åkeshovs station.
FOTO: TOMASZ POZAR TEST. Plattforms­dörrar under tidigare test på Åkeshovs station.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden