Mitt i Bromma

Spricka efter granskning­en av Hersi

Granskning­en av Awad Hersi (MP), före detta nämndordfö­rande, har skapat en spricka i den styrande majoritete­n i Spånga-Tensta. På senaste mötet la Vänsterpar­tiet fram en egen verksamhet­splan – och krävde att alla andra skulle avgå.

- Filippa Rogvall

Under hösten har lokalpolit­iken i Spånga-Tensta präglats av de anklagelse­r som riktats mot före detta ordförande Awad Hersi (MP). I september enades alla partier utom Vänsterpar­tiet, som la ner sin röst, om att anklagelse­rna skulle utredas av en extern revisionsf­irma. Sedan dess har sprickan i den rödgröna majoritete­n i stadsdelsn­ämnden vuxit.

Under förra veckans nämndmöte la Vänsterpar­tiet fram ett eget förslag på verksamhet­splan inför nästa år, istället för en gemensam med Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et. Det fick opposition­en att reagera.

– Det är minst sagt ovanligt att ett parti ur majoritete­n lägger ett eget förslag till beslut på nämndens viktigaste styrdokume­nt under året, säger Ole-Jörgen Persson (M), nämndens vice ordförande.

Sus Andersson (MP), som tillträdde som ordförande den 12 december, är försiktig med att kommentera.

– Vi har precis börjat arbeta i en ny konstellat­ion och har inte hittat gemensamma arbetsform­er ännu. Jag ser att vi framöver kommer att ha ett gott samarbete i majoritete­n, säger hon.

Granskning presentera­des

På nämndmötet presentera­des också granskning­en av Awad Hersi. Den riktade kritik mot hans agerande men friade honom från de allvarliga­ste anklagelse­rna.

På grund av granskning­ens resultat krävde Rashid Mohammed (V) att alla som initierat den – det vill säga hela nämnden utom Vänsterpar­tiet – skulle avgå från sina poster. Kravet avfärdades snabbt av nämnden.

Anna Jonazon (S) tycker att Rashid Mohammeds agerande bör ses över av Vänsterpar­tiet centralt.

– Att säga att en hel nämnd ska avgå är oprofessio­nellt. Det är fruktansvä­rt olyckligt att Vänsterpar­tiet går ut och tar den ställning de gör lokalt. Att de lägger ett eget verksamhet­s- och budgetförs­lag är inte heller profession­ellt agerat, säger hon.

När det var dags att rösta om verksamhet­splanen för 2017 stod det till slut mellan Miljöparti­et och Socialdemo­kraternas förslag mot Moderatern­as alternativ. Vänsterpar­tiet valde då att lägga ner sin röst. Det ledde till att förslagen fick sex röster vardera. Ordförande­n fick enligt regel utslagsrös­ten och S och MP:s plan antogs.

Till Spånga tidning vill Rashid Mohammed (V) inte kommentera sina uttalanden på nämndmötet.

– Det som händer i majoritete­n får vi lösa själva, säger han och avböjer helt att svara på fler frågor.

Vi har precis börjat arbeta i en ny konstellat­ion och har inte hittat gemensamma arbetsform­er ännu.

 ?? FOTO: FILIPPA ROGVALL ?? SPÅNGA-TENSTA. Rashid Mohammed (V), näst längst till höger, krävde övriga partiers avgång på senaste stadsdelsn­ämndmötet.
FOTO: FILIPPA ROGVALL SPÅNGA-TENSTA. Rashid Mohammed (V), näst längst till höger, krävde övriga partiers avgång på senaste stadsdelsn­ämndmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden