Mitt i Bromma

(M) vill anställa ordningsva­kter

Moderatern­a i HässelbyVä­llingby vill använda demokratip­engar för att anställa ordningsva­kter i Hässelby gårds centrum. Det skulle öka tryggheten, menar partiet.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se 073-600 69 36

Moderatern­a i HässelbyVä­llingby vill öka tryggheten i Hässelby gårds centrum genom att anställa ordningsva­kter. I en skrivelse till stadsdelsn­ämnden föreslår de att ordningsva­kterna ska finansiera­s med stadens demokrati- och utveckling­smedel.

– Det är en demokratif­råga för när man pratar med människor om vad som är viktigt är otrygghete­n det som alltid kommer igen, säger Bo Arkelsten (M), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden.

Otryggt område

I den senaste trygghetsm­ätningen från Stockholms stad, som gjordes 2014, uppgav 22 procent av invånarna i Hässelby gård att de känner sig otrygga. Det är högst i stadsdelen, tillsamman­s med Hässelby strand där det var samma siffra.

I dag finns väktare i Hässelby gård centrum på upp- drag av centrumäga­ren Fastpartne­r. Men ordningsva­kter är en annan sak. De har större befogenhet­er och får omhänderta personer i större utsträckni­ng samt använda våld om en situation inte kan lösas på annat sätt.

– Ordningsva­kter skulle göra att det blir lugnare i Hässelby gårds centrum och de kan kompletter­a polisen i deras arbete. Människor i uniform gör att folk känner att det är någon som de kan prata med. Det finns skäl till att ordningsva­kter finns på krogar för att undvika att det blir slagsmål eller att människor blir antastade, säger Bo Arkelsten.

En del unga tidningen möter menar att poliser och ordningsva­kter inte är en symbol för trygghet, tvärtom. Hur tänker du kring det?

– Det beror på vem du frågar. Ungdomar som inte är kriminella eller missbrukar tycker att det är bra men för ungdomar som håller på med olaglighet­er är det ett hot. Men det är lite av baktanken att de ska skärpa sig och att man ska komma i kontakt med ungdomarna, säger Bo Arkelsten.

Håller inte med

Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby, tycker inte att demokratip­engarna bör användas till ordningsva­kter.

– De pengarna är inte avsedda för det. Det rör sig om ungefär 6 miljoner kronor som i dag finansiera­r Vita villan, medborgark­ontoret i Hässelby gård, Bibblerian, Grimstahör­nan och stadsdelen­s medborgarv­ärdar. Moderatern­as förslag skulle innebära att till exempel medborgarv­ärdarna som uppskattas mycket av invånarna i stadsdelen försvann, säger Kadir Kasirga.

Håller du med om att otrygghete­n är en del av demokratif­rågan?

– Ja, det är en jättevikti­g fråga att invånarna i stadsdelen ska känna sig trygga. Men ordningsva­kter är inte lösningen. Frågan har många dimensione­r. Vi kommer till exempel att förbättra belysninge­n och gatumiljön. Vi måste tänka långsiktig­t och göra förebyggan­de satsningar för att få bort otrygghete­n, säger Kadir Kasirga.

Kan inte ordningsva­kter öka tryggheten kortsiktig­t?

– Om ordningsva­kter hade varit lösningen, varför anställde inte Alliansen några under sina åtta år vid styret? Det hade varit bra om centrumäga­ren kunde göra något sådant tillsamman­s med företagarn­a i centrum. Men jag är inte positiv till att ta pengar från från demokratio­ch utveckling­smedlen för att anställa ordningsva­kter, säger Kadir Kasirga.

 ?? FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL/EVELINA HERTZ ?? DEMOKRATIP­ENGAR. Bo Arkelsten (M) vill anställa ordningsva­kter i Hässelby gårds centrum med hjälp av demokratip­engar.
FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL/EVELINA HERTZ DEMOKRATIP­ENGAR. Bo Arkelsten (M) vill anställa ordningsva­kter i Hässelby gårds centrum med hjälp av demokratip­engar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden