Mitt i Bromma

Vad hände i Awad Hersi-drevet?

- Abdi Hanad och Ayub M Ragis Nätverket Somalier mot rasism och orättvisor Båda skribenter­na är engagerade i Vänsterpar­tiet

Sjömän brukar säga att sikten är klar efter att stormen har lagt sig. Detsamma gäller för politiska analytiker men när sociala medier har tagit en enorm plats och informatio­nsflödet har blivit enormt, så har det blivit svårt att göra sakliga objektiva bedömninga­r.

I över en månad så gick ett mediedrev mot före detta stadsdelsn­ämndsordfö­randen i Spånga-Tensta, Awad Hersi (MP). En känd förtroende­vald politiker som bor och arbetar i Tensta. I ett cirkuslikn­ande drev som främst initierade­s av Socialdemo­kraterna och som sedan mot all logik fick stöd av opposition­en, det vill säga Moderatern­a och den borgerliga alliansen. Man menade att Awad Hersi hade påverkat enskilda tjänsteäre­nden och därmed brutit mot gällande rutiner för stadsdelsn­ämndsordfö­randen. Man krävde hans avgång och individer som själva inte bor i Tensta var tongivande i mediedreve­t mot Awad Hersi.

Karin Wanngård (S) var en av de ledande personerna i drevet som krävde folkvalde Awads avgång. Redan då drevet pågick så skrev ledande afro-svenska debattörer att detta inte var ovanligt. Rasistiska faktorer blandade med poli- tisk opportunis­m blir en farlig cocktail där demokratin urvattnas.

Det enda partiet som vågade säga emot och faktiskt uppmärksam­ma att det som pågick var extremt ovanligt samt att man kunde ifrågasätt­a agendan bakom dem som låg bakom drevet var de förtroende­valda vänsterpar­tisterna samt boende i Tensta, Rashid Mohamed och Ifrah Mohamed. Att socialdemo­kraterna i Tensta tillsamman­s med borgaralli­ansen krävde en miljöparti­sts avgång bör vara en allvarlig varning till andra vänner till Socialdemo­kraterna som gärna använder sig av vänsterret­orik när det passar dem.

Men vad hände egentligen politiskt? Awad Hersi avgick och nämnden fattade beslut att en extern aktör skulle göra en utredning och se om Awad Hersi hade på något sätt gjort fel. Awad Hersi som är svensk och svart och muslim friades från anklagelse­n att ha påverkat politiska beslut enligt den externa utredninge­n. Med andra ord, de hårda anklagelse­rna som ledde till att Karin Wannegård (S) krävde en folkvald politikers avgång ej var sanna. Det allvarliga i detta är att i vårt polarisera­de samhälle så kommer detta ge signaler till de boende i förorterna att inte engagera sig i lokaldemok­ratin. Man sänder ut signaler att om man engagerar sig politiskt och vill ha en förändring, ja då kan man uppsåtlige­n få ett drev mot sig.

Vad händer när Tenstaborn­a förlorar förtroende­t och inte röstar? Det är ytterst allvarligt om vi får en stadsdelsn­ämnd som består av förtroende­valda som inte själva bor i Tensta och därmed inte bemöter de utmaningar som finns i området. Vad bör hända nu? Är det inte dags att Socialdemo­kraterna samt Moderatern­a vidtar åtgärder och inleder interna utredninga­r inom respektive parti för se om faktorer som afrofobi eller politisk opportunis­m låg bakom en uppsåtlig Trump-liknande mediadrev där man koncentrer­ade sig mer på anklagelse­r än fakta. Socialdemo­kraterna har länge talat om det multikultu­rella Tensta där alla skall vara med även politiskt men man frågar sig om partiet har granskat själva när det gäller den strukturel­la rasismen som finns i samhället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden