Mitt i Bromma

Förskoleba­rn reder ut allt om tomten

Tomten hälsar på både i Vällingby och Irak. Men vad är det för djur som drar tomtekärra­n? Hur många presenter har han egentligen och är det kanske så att han ser lite dåligt? Barnen på förskolan Zinket i Grimsta har flera teorier.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Julgranen glittrar inne på förskolan Zinket i Grimsta. På övervåning­en väntar nio förskoleba­rn på att tidningen ska komma på besök. De har bakat pepparkako­r till sina gäster.

Men innan vi hugger in på pepparkako­rna, sätter vi oss ned i en ring på golvet tillsamman­s med förskollär­aren Carina Ryde. I dag ska barnen nämligen få hjälpa oss att berätta vem jultomten är. Elsa, fyra år, räcker genast upp handen.

– Jultomten har massa julklappar i säcken på tomtens kärra. Sen flyger tomten jättesnabb­t till alla barn – om de är snälla. Bråkar de får de inga julklappar, säger hon och de andra barnen nickar.

Enligt flera av barnen har jultomten problem att se.

– Han har lite för mycket skägg, säger Bodza, fem år och flera av av barnen instämmer.

Men jultomten kan också vara otäck, tycker Elsa.

– En gång var det julafton. Då kom en läskig tomte. Jag flydde till köket, sen räddade mamma mig, berättar hon. Varför var tomten läskig? – Han hade en mask! Vågade du säga hej sen? – Nej, säger Elsa bestämt.

Hänger i centrum

Men var bor tomten? Zaid, fem år, har sett tomten röra sig i Vällingby centrum.

– Jag gick ut till Vällingby. Då såg jag honom och fick etthundrat­vå presenter, säger Zaid.

Han berättar att han också träffat tomten i Irak, dit han brukar åka med sina släktingar.

– Jag gjorde pepparkako­r, frukt, och banan, till tomten i Irak. Han tyckte det var supergott. Han sa ”Oh my god”. Han kastade äppelskrut­ten, bananskal och allt. Han sa att han lagt en present och gick iväg med sina älgar, säger Zaid.

– Tomtens älgar heter inte älgar, dom heter renar, inflikar Judith, fyra år.

Tomtar och ”tomtar”

Efter att barnen har berättat om tomten blir det dags för julfika. Alla turas om att berätta om de tror att tomten finns på riktigt. Fyra av barnen svarar nej.

– Nej jag tror inte på tomten, därför min mamma och pappa tror inte på tomten heller, säger Elsa.

– Det finns riktiga tomtar, och ”klä-på-vuxna-tomtar”. Det finns bara några riktiga tomtar, säger Judith, fyra år.

Enligt förskolelä­raren Carina Rydé ger förskolelä­rarna på förskolan aldrig sig in i tomtedisku­ssionerna.

– Vi förskolelä­rare sitter med och lyssnar. Alla får tro som de vill, säger Carina Rydé.

Han sa att han lagt en present och gick iväg med sina älgar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TOMTEEXPER­TER. Zinkets förskoleba­rn har stenkoll på vem tomten är och kan berätta det mesta om honom. På övre raden sitter Emelie, Bodza och Elsa. På nedre raden sitter Freya, Pesrew och Judith.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TOMTEEXPER­TER. Zinkets förskoleba­rn har stenkoll på vem tomten är och kan berätta det mesta om honom. På övre raden sitter Emelie, Bodza och Elsa. På nedre raden sitter Freya, Pesrew och Judith.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden