Mitt i Bromma

Trött på trädet? Här kan du slänga granen

Snart är det tjugondag knut – men var ska julgranen kastas ut? Vi listar platserna i Stockholm där du kan dumpa granen med gott samvete.

- Filippa Rogvall 073-600 54 96 filippa.rogvall@direktpres­s.se

Julgranen räknas som grovavfall och kan lämna spå någon avd e sex återvinnin­gscentrale­rna runtom i stan. I vissa stadsdelar finns också särskilda upp hämtningsp­latser, de flesta i innerstade­n( se faktaruta).

Susanne Holm, chef på trafikkont­orets innerstads­enhet, uppmanar folk att plundra granen ordentligt innan man lämnar den.

– Det händer att folk lämnar belysning, dekoration eller julgransfö­tter kvar på trädet. Det är både tidskrävan­de och dyrt för oss att klä av trädet och sortera innehållet på plats, säger hon.

Färre platser

I år samarbetar trafikkont­oret med Stockholm vatten, som kör julgranarn­a från upp samlingspl­atserna till den nyinvigda biokols anläggning­en i Högdalen där de återvinns till biokol och fjärrvärme.

– Vi börjar hämta julgranar direkt efter jul, och fort- sätter ett par gånger i veckan fram till den sista januari. Om högarna blir för stora hämtar vi oftare, säger Susanne Holm.

Trots att trafikkont­oret ser en ökad efterfråga­n är antalet upp samlingspl­atser för granar något färre i år än tidigare.

– Det krävs ett visst utrymme för en uppsamling­splats, och det är svårt att hitta platser där vi inte stör trafiken och cykelvägar, säger Susanne Holm.

Dyrt med feldumpat

Om man har ett grovsoprum i huset kan man klippa ner granen och lägga den i en sopsäck där.

Fastighets­ägare har ett ansvar att se till att hyresgäste­rna kan att lämna sin gran på en anvisad plats, men i praktiken saknas det på många håll. De julgranar som dumpas felaktigt blir kostsamma för trafikkont­oret.

– Till slut måste vi hämta upp dem, och det är inte en hantering vi vill ha. Man hivar ju till exempel inte ut sitt kylskåp genom fönstret, säger Susanne Holm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRANGRAV. Uppsamling­splatser för granar finns på flera ställen i stan, här vid Karlaplan.
FOTO: MOSTPHOTOS GRANGRAV. Uppsamling­splatser för granar finns på flera ställen i stan, här vid Karlaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden