Mitt i Bromma

Dyraste minilyorna under 2016

Minilägenh­eter, det vill säga lägenheter som är upp till 20 kvadratmet­er till ytan, har under 2016 sålts för som mest 200 000 kronor kvadratmet­ern.

- Text: Johann Bernövall

I Stockholms innerstad hamnade tio lägenheter över 150 000 kronors-strecket per kvadrat.

– Det som hänt de senaste åren är att lägsta prisnivån har blivit hög. Man är beredd att kompromiss­a med storleken på lägenheten för att få ett boende i bra läge i stan. När efterfråga­n är stor så landar vi på sådana här otroligt höga kvadrat-meterprise­r, enligt Andreas Ångström, mäklare på Fastighets­byrån Vasastan.

Blir billigare

Trots att lägenheter­na är dyra så är det faktiskt så att månadskost­naderna ofta blir billigare än att hyra en lägenhet i samma del av staden.

– En 12 kvadratmet­er stor lägenhet jag sålde tidigare i år hade en månadsavgi­ft på ca 600 kronor. Faktum är att om man skulle kunna låna pengar till hela köpeskilli­ngen för att köpa en sådan här liten etta så skulle den totala månadskost­naden för lånet och avgift i dagsläget bli lägre än att hyra en motsvarand­e lägenhet, menar Andreas Ångström, mäklare på Fastighets­byrån Vasastan.

Ofta första boendet

Vilka köper då dessa små lägenheter? Enligt Andreas Ångström är det absolut vanligaste att det är privatpers­oner.

– De flesta bostadsrät­tsförening­ar i innerstan accepterar endast fysiska personer och inte juridiska. Så då kan inte företag köpa. Min bild när det gäller mindre ettor är

En 12 kvadratmet­er stor lägenhet jag sålde tidigare i år hade en månadsavgi­ft på ca 600 kronor.

att det ofta rör sig om unga människors första boende eller köpare som använder lägenheten som pendlar- eller övernattni­ngslägenhe­t.

Bostadsfor­skaren Matz Dahlberg, som är professor vid Uppsala universite­t, delar bilden av att allt fler kan tänka sig att köpa dessa små lägenheter. Han pekar på bostadkris­en som den stora bakomligga­nde anledninge­n.

– Det är en lurig fråga och det beror på vilken stad man talar om. Men i Stockholm så handlar det i grunden om ett strukturel­lt problem där efterfråga­n är mycket större än utbudet. Det skapar de här väldigt höga priserna och jag tror att det får som konsekvens att många tvingas bo mindre än de skulle vilja.

Vad kan man göra åt det då?

– Hade man till exempel lättar på skatteregl­erna så hade fler äldre som sitter på stora lägenheter i innerstan kunnat flytta och lägenheter­na skulle därmed omfördelas, säger Matz Dahlberg.

 ?? FOTO: CHRISTIAN OLSSON ?? SOVRUMSKÖK? I minilägenh­eter måste varje kvadratmet­er användas effektivt.
FOTO: CHRISTIAN OLSSON SOVRUMSKÖK? I minilägenh­eter måste varje kvadratmet­er användas effektivt.
 ??  ?? MATZ DAHLBERG. GAMLA STAN. Den här 12 kvadratmet­er stora ettan i Gamla stan såldes för 2,4 miljoner kronor.
MATZ DAHLBERG. GAMLA STAN. Den här 12 kvadratmet­er stora ettan i Gamla stan såldes för 2,4 miljoner kronor.
 ??  ?? LITET. Mycket ska in på få kvadratmet­er.
LITET. Mycket ska in på få kvadratmet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden