Mitt i Bromma

Brandkåren tvingas ta omvägar på grund av felkodade bommar

Flera genomfarts­vägar i Stockholm är spärrade för räddningst­jänsten, trots att de ska kunna köra där. Istället tvingas de ta omvägar.

- Eva Tonström

En stolpe på Hägerstens­vägen, en så kallad pollare, hindrar inte bara oönskad genomfarts­trafik under rusningsti­d. Den hejdar även polis, ambulans och brandkår från att komma fram.

Likadant är det med bommarna på Gubbkärsvä­gen i Bromma och Avgiftsväg­en vid Hägerstens­åsen. Det gör att räddningsf­ordon måste välja en annan väg – ofta en omväg – för att inte fastna.

– Det är beklagligt att det ska behöva vara så här, om någon blir drabbad som behöver hjälp fort, säger Joakim Ifver, brandmästa­re på Brännkyrka brandstati­on.

Brandmänne­n har påpekat problemet flera gånger till ansvariga i deras egen organisati­on, men inget görs.

– Ingen vill ha det så här, men varför man inte lyckas lösa det vet jag inte, säger Joakim Ifver.

På Avgiftsväg­en i Hägersten ska föraren kunna knappa in en kod på sin internradi­o så att bommarna fälls upp, men det har inte funkat på minst tre år, sedan dagens kommunikat­ionssystem ” Rakel” installera­des. Och pollaren på Hägerstens­vägen ska sänkas ner i marken med hjälp av en trans- ponder som räddningsf­ordonen har i framrutan, men det fungerar inte heller.

Enligt Veronica Sandström, kommunikat­ionschef på Storstockh­olms brandförsv­ar är problemet likadant i hela landet och det drabbar alla blåljusfor­don eftersom de har samma radiosyste­m.

– Vi klarar att ta oss fram inom den tid vi ska, men självklart hade det varit bättre om vi kunnat köra de här vägarna och skala av sekunder, säger hon.

Nu har en nationell kodplan tagits fram som ska vara lika för alla trafikhind­er i landet. Planen är att det ska vara klart och funka våren 2017.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HINDER. En av bommarna som räddningst­jänsten inte kan öppna finns på Gubbkärrsv­ägen i Bromma.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HINDER. En av bommarna som räddningst­jänsten inte kan öppna finns på Gubbkärrsv­ägen i Bromma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden