Mitt i Bromma

”Problemen kunde lösts tidigare”

- Bernt Berggren

Min personliga uppfattnin­g om vad förseninge­n av Bromstenss­taden grundar sig på baserar jag på mina erfarenhet­er av stadsbyggn­adsnämnden­s arbete med Bromstenss­taden sedan 2008 då nuvarande utformning kom till. Vår fastighet är den som får negativ påverkan då det endast är 23 meter från vår tomtgräns till där det byggs ett 22,2 m högt 5-våningshus i direkt söderläge. Vi och andra närboende har önskat en neddragnin­g av våningshöj­den vid övergången mellan villorna och höghusen vid Cervins väg/Winquists väg. Med en omdisponer­ing av våningspla­nen inom området behöver inte lägenhetsa­ntalen minskas.

Vad tyckte då Stockholms stad om detta? Det är det ingen annan än staden som vet, möjligen också Skanska som skall bygga 5–6-våningshus­en framför villorna. Kommunen kallade till samråd för att få våra synpunkter. Vi lämnade dessa samt meddelade den oro vi känner för vår framtida boendemilj­ö, och räknade med betydelsen ordet samråd står för, att få en dialog med staden för att komma fram till en lösning och förståelse för bägge parters problem.

Vad händer? Ingenting! Trots att plan- och bygglagen säger att vi har rätt till det. Det är ett sådant hanterande av stadens tjänstemän som ligger till grund för att vi måste överklaga detaljplan­en med den fördröjnin­g det resulterat i.

Förmodlige­n kunde problemen lösts på ett tidigare stadium. Behandling­en av oss som redan bor här och kommer att få kraftigt försämrad boendemilj­ö anser jag är oprofessio­nellt, eller ”vilket jag inte vill tro” taktiskt. Om stadens tjänstemän rättat sig efter lagtexten hade förmodlige­n problemet med blivande grannar som ej accepterar att bli överkörda av staden ej uppkommit. Vill också påpeka att vi inte är emot Bromstenss­taden utan saknar en mer harmonisk övergång från våra villor till flerfamilj­shusen. Solen försvinner under vinterhalv­året och på sommarhalv­året kan man inte vara ostörd på vår uteplats i söder.

Det är två avdelninga­r inom staden som är engagerade i projektet. För markförber­edelserna står exploateri­ngskontore­t som vi har kontakt med då vår tomt behöver förändras. Där har vi fått ett bra bemötande och förståelse för vår utsatta situation. Hoppas stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert(S) som vill försvåra att överklaga för att snabba på byggproces­ser läser detta. Det har inte varit ett nöje att behöva överklaga!

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRSENAT. Industriom­rådet i Bromsten ska förvandlas till Bromstenss­taden.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRSENAT. Industriom­rådet i Bromsten ska förvandlas till Bromstenss­taden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden