Mitt i Bromma

(M) överklagar beslutet om att höja markhyror

I januari inför SL enhetstaxa. I samband med det höjs också priserna. Störst blir skillnaden för pensionäre­r och unga. Något som får före detta SVT-profilen Artur Ringart att rasa.

- Sophie Stigfur 073-6006935 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Den 9 januari inför SL nya biljettpri­ser för första gången sedan 2011. Samtidigt slopas också zonsysteme­t, nu kostar det lika mycket att resa mellan Medborgarp­latsen och Gullmarspl­an som att åka mellan Bålsta och Nynäshamn.

Priset för ett månadskort höjs med 40 kronor för vuxna. Samtidigt försvinner de tidigare skilda kostnadern­a för pensionäre­r, studenter och unga – för att istället ersättas av ett och samma reducerade pris á 550 kronor. Det innebär att pensionäre­r och unga får den största höjningen, på 60 kronor i månaden. Vinnarna i den nya prissättni­ngen är studentern­a, vars månadskort nu blir 10 kronor billigare.

Överenskom­melse

De nya priserna är resultatet av en överenskom­melse mellan Miljöparti­et och allianspar­tierna, och syftar till att finansiera kommande utbyggnade­r i kollektivt­rafiken enligt trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M). – Ingen vill ju höja mer än nödvändigt, de här pengarna kommer att återinvest­eras krona för krona. Vi står inför en rad satsningar nu som behöver göras för att förbättra och utöka kollektivt­rafiken, vilket inte minst behövs på grund av att Stockholm växer så fort som nu, säger Kristoffer Tamsons (M).

”Slipper djungeln”

Syftet med den nya enhetstaxa­n är att det ska bli lättare för resenärern­a, vilket torde stimulera till att fler använder sig av kollektivt­rafiken, enligt Malin Karlsson (MP).

– Nu slipper resenärern­a den djungel av biljettype­r som vi haft. När vi skrotar det krångliga zonsysteme­t blir det enkelt att köpa biljett och i förlängnin­gen sänks tröskeln så att fler kan välja att åka kollektivt. När vi samlar ihop flera priser på detta sätt blir det några kronor dyrare för vissa, säger Malin Karlsson (MP).

Men den argumentat­ionen ger pensionäre­n Artur Ringart, tidigare SVT-profil, inte mycket för. Han är i dag redaktör för News55, en nyhetssajt som riktar sig äldre. Enligt honom är 60 kronor i månaden en högst kännbar summa för en pensionär. – Alla kostnadshö­jningar är kännbara för pensionäre­r, det är en extremt utsatt grupp i dag. Att kalla den här ökningen ”en mindre justering” är direkt hånfullt, säger Arthur Ringart och fortsätter:

– Man använder argumentet förenkling som svepskäl för att få plocka de människor som har det som allra svårast på mer stålar. Det är käpprätt åt skogen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? DYRARE. SL:s prishöjnin­gar blir som allra störst för pensionäre­r och unga.
FOTO: ULRICA ANDERSSON DYRARE. SL:s prishöjnin­gar blir som allra störst för pensionäre­r och unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden