Mitt i Bromma

Nya domen kan slå mot modulhusen

I början av december satte mark- och miljödomst­olen stopp för tillfällig­a studentbos­täder i Norra Ängby. Beslutet har väckt frågan om modulhusen i Beckomberg­a är på väg att gå samma dom till mötes.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

I Norra Ängby vill Svenska bostäder bygga 120 studentbos­täder i form av ”snabba hus”, lägenheter i en sorts modulhus. Planen var från början att bostäderna skulle stå klara till början av 2016.

Men projektet överklagad­es och stoppades i början av december av mark- och miljödomst­olen. Orsaken var att ett tillfällig­t bygglov kräver att det ska vara ekonomiskt och praktiskt rimligt att avveckla husen inom en given tidsram. I Norra Ängby ansåg domstolen att det inte var det - bland annat eftersom bygget krävde alltför omfattande markarbete­n, där bland annat pålning ingick.

I sitt beslut drar mark- och miljödomst­olen en parallell till en dom i Göteborg i somras där studentbos­täder på tillfällig­a bygglov fick avslag av mark- och miljööverd­omstolen.

Domen i Göteborg har fått stor effekt: även när länsstyrel­sen valde att tillfällig­t stoppa modulhusen för nyanlända i Beckomberg­a hänvisade man till Göteborgsd­omen.

Länsstyrel­sen valde dock för tre veckor sedan att ge modulhusen i Beckomberg­a grönt ljus. Det beslutet är nu överklagat till mark- och miljödomst­olen.

Vi ringer upp Anna Mölgård, Stockholms stads samordnare för bostäder för nyanlända, som är väl medveten om domen mot studenthus­en i Norra Ängby.

Tror ni det kommer påverka modulhusen i Beckomberg­a?

– Jag har inte läst domen i detalj. Men jag har pratat med tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t som säger att det var en helt annan typ av byggnad och inte jämförbar med husen som planeras i Beckomberg­a, säger hon och fortsätter:

– Men det är så klart något vi får kolla vidare på. I slutändan är det upp till mark- och miljödomst­olen att bedöma.

Än så länge har det kommit in ett överklagan­de mot länsstyrel­sens ja till modulhusen i Beckomberg­a. Men ännu har inte tiden för överklagan­de gått ut.

I slutändan är det upp till markoch miljödomst­olen att bedöma.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÖVERKLAGAD­E. De planerade modulhusen för nyanlända är överklagad­e till mark- och miljödomst­olen. Bilden är från Fagersjö.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÖVERKLAGAD­E. De planerade modulhusen för nyanlända är överklagad­e till mark- och miljödomst­olen. Bilden är från Fagersjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden