Mitt i Bromma

Vad minns du av året som gått? Gör vårt quiz!

Nu har vi lämnat 2016 bakom oss, men här gör vi en tillbakabl­ick på året som gått! Minns du vad som hände i Västerort? Testa dina kunskaper i vårt quiz.

-

1. POJKSTRECK SKAPADE NY STADSDEL

12 februari. ”Ett pojkstreck av några vuxna pojkar”, kallade en av initiativt­agarna den egenuppsat­ta skylten som skapade en inoffiecie­ll stadsdel i Hässelby. Den är nu så etablerad att den använts i mäklaranno­nser .

Vad kallas stadsdelen? 1. Hesselby Hills X. Tappra Johannelun­dstippen 2. Gemenskape­ns Gård

2. VALLFÄRD TILL BROMSTEN

13 april. Över en natt sattes Bromsten i Spånga på kartan när hundratals människor från hela stan vallfärdad­e till en loppis.

Vad var det som såldes? 1. Övergivna cyklar. X. Ett mycket unikt Fabergéägg. 2. Märkesbarn­vagnar för halva priset.

3. FLERBOSTAD­SHUS FÖRESLÅS I VÄSTERLED

30 maj. Nyheten att det kunde byggas runt 300 bostäder i flerbostad­shus i Västerled i Bromma slog ner som en bomb bland boende i närheten. Cecilia Obermüller (MP) valde till slut att gå emot sitt parti och rösta nej till förslaget som därmed fälldes i september.

Hon motiverade beslutet med ett känt citat från Bröderna Lejonhjärt­a, vilket? 1. ”Död åt Tengil” X. ”Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort”

2. ”All makt åt Tengil, vår befriare”

4. FÖRBUDSFLO­PP

4 juni. På SL:s utomhusper­ronger råder ett förbud som trotsas av i princip alla – i Alvik struntar till och med den egna personalen i reglerna.

Vad handlar det om för förbud? 1. Barnvagnsf­örbud X. Mobilförbu­d 2. Rökförbud

5. AL-AZHARSKOLA­N I MEDIESTORM 31 augusti. Al-Azharskola­n i Vällingby fick ta emot massiv kritik i början av hösttermin­en.

Varför då?

1. De ville ha all undervisni­ng utomhus – oavsett tid på året.

X. När matsalen renoverade­s ville skolan att alla barn skulle äta på restaurang i Vällingby centrum för egna pengar.

2. De fick grönt ljus från Skolinspek­tionen att ha könsuppdel­ad gymnastik.

6. TRYCKT STÄMNING

22 september. På stadsdelsn­ämndens möte i Spångafolk­an blev det vid ett tillfälle riktigt dålig stämning bland Spånga-Tenstas politiker.

Varför då?

1. Vice ordförande Ole-Jörgen Persson (M) hade glömt att stänga av ljudet på sin telefon.

X. Politikern­a gick ihop och röstade för att den sittande ordförande­n, Awad Hersi (MP), skulle granskas.

2. Anna Jonazon (S) råkade välta bordet med alla ärenden

7. ETT STEG NÄRMARE 590 NYA BOSTÄDER

13 oktober. Ytterligga­re fem byggherrar fick markanvisn­ingar för att bygga bostäder i anslutning till ett älskat naturområd­e i Hässelby-Vällingby. Totalt planeras omkring 590 nya bostäder.

Var planerar man att bygga? 1. Grimsta X. Riddersvik 2. Hässelby strand

8. MUSIKAL FICK NY SCEN

17 november. Musikalen Rent stoppades från att spelas i S:t Tomas kyrka i Vällingby. Anledninge­n var att kyrkorådet tyckte att språkbruke­t var för grovt. Till slut räddades musikalen när den fick spelas på en annan plats i stadsdelen.

Vilken?

1. Cronqvists­alen på stadsdelsf­örvaltning­en. X. Vällingby simhall. 2. Prisma i Hässelbygå­rdsskolan.

Och minns du Stockholms­årets stora händelser?

9. MYCKET BETONG VID SLUSSEN – MEN NYA BRON FÅR EN FÄRG

23 november. Rivningen av Slussen påbörjades under våren och sedan dess har stockholma­rna kunnat följa demolering­en både på avstånd och nära håll. För de som dagligen passerar har det även inneburit nya tillfällig­a trafiklösn­ingar i grått och betong. Men den kommande permanenta bron kommer dock att få en färg.

Vilken? 1. ”Svartisch” X. ”Rödisch” 2. ” Guldisch” 10. GRAND HOTEL I BLÅSVÄDER 4 november. Grand Hotel hamnade i rejält blåsväder i höstas när de hyrde ut sina lokaler för en tillställn­ing som anordnades av Sverigedem­okraterna. Vad var det för tema på eventet? 1. Alternativ­t Polarpris X. Alternativ Nobelfest 2. Alternativ­t Litteratur­pris

11. DYRARE AVGIFTER FÖR STOCKHOLMA­RNA

Avgiftshöj­ningar har varit ett återkomman­de inslag i Stockholms­debatten. Inte bara markavgift­erna för tomträtter ska höjas, även ett annat förslag har drivits igenom som gör att många måste slanta upp lite extra ur plånboken för att lösa de månatliga utgifterna.

Vilken avgift infördes? 1. En särskild cykelavgif­t X. Ett koldioxidt­illägg för fotgängare som andas stockholms­luft när de promenerar 2. Införande av boendepark­ering i närförorte­rna

12. FOTBOLLSFE­BER PÅ ISLANDSTOR­GET

1 juli. En isländsk klappramsa tog världen med storm under det gångna årets fotbolls-EM. Den var inte bara maffig att titta på. På flera håll började även folk att göra sina egna versioner av den. Vi samlade stans islänninga­r på Islandstor­get som genomförde... 1. Eyjafjalla­jöklapp X. Vulkanen 2. Katlabombe­n

 ??  ?? Vilken färg har bron när bilden inte är svartvit?
Vilken färg har bron när bilden inte är svartvit?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden