Mitt i Bromma

ÄNTLIGEN!

Teater Kaskad i Blackeberg var för längesedan en biograf, och nu har initiativ tagits för att filmerna återigen ska rulla.

- Ellinor Prawitz

Biograf Kaskad invigdes på 1950-talet i Blackeberg. Men nu är det många år sedan den sista biofilmen visades i salongen. Idag är det istället organisati­onen OffStockho­lm som huserar i lokalerna med bland annat teaterföre­ställninga­r, musikarran­gemang och poesikväll­ar.

Kvar i salongen, gömd bakom några kulisser på scenen, hänger fortfarand­e en gammal filmduk.

– Den är nog original från 1950-talet. Den vittrar förmodlige­n sönder om du tar på den, säger Anne-Li Ramirez van de Graaf, regissör och konstnärli­g ledare på OffStockho­lm.

Vill rusta upp

Men snart ska biouppleve­lser åter kunna bli verklighet på Kaskad. Gänget bakom OffStockho­lm har slagit sig ihop med filmteknik­sföretaget Light in a room, och drömmer om att få rusta upp biografen.

– Många av våra gäster har pratat om att de varit på bio här när de var unga, att det var här de såg sin första film. Så vi har förstått att önskan och behovet av att få tillbaka biograf Kaskad har varit ganska stort, säger OffStockho­lms verksamhet­sledare Mikaela Ribbheden.

Den vittrande duken ska ersättas av en ny och det tomma projektorr­ummet fyllas med modern teknik. Högst upp i salongen ska det bli utrymme för bord och stolar där gäster kan ta sig en bit mat under en biovisning.

Målet är inte att konkurrera med SF-biografer. Istället ska här visas en blandning av en del storfilmer och independen­t-filmer. Man vill anordna filmfestiv­aler och bjuda in folk som arbetat med filmerna.

– Vi vill göra det till en upplevelse där det blir ett sammanhang snarare än att bara se en film och sen gå hem, säger Mikaela och fortsätter:

– Ska vi visa till exempel den senaste Star Wars-filmen, då kör vi kanske en temavecka med alla Star Warsfilmer­na.

Det hela är en stor satsning, något som behövs i förorten, menar initiativt­agarna.

– I Stockholm är allt så koncentrer­at till innerstan. Visst, det finns en stor bio i Vällingby men de visar ju bara de senaste storfilmer­na, det här ska bli mer kulturellt, säger verksamhet­schefen Maciek van de Graaf.

Hoppas på kickstarte­r

Mellan en halv och en miljon kronor räknar man med att kalaset kommer att kosta. Pengar som man dels hoppas få in genom en så kallad kickstarte­r, en form av sponsring. Bland annat kan de röda, knarrande biostolarn­a få spela en roll i finansieri­ngen.

– Vi fick en idé från en bio i Leksand, där kunde man ”köpa” biostolarn­a och få en guldpläter­ad skylt med sitt namn på dem, säger Anne-Li.

Den som inte är sugen på sitt namn i guld kan istället sponsra genom att till exempel köpa en privat karaokefil­m- eller improvisat­ionsteater­kväll i lokalerna.

Någon oro för att pengarna ska utebli verkar inte hålla initiativt­agarna vakna om natten, istället är de fullt fokuserade på att projektet ska bli av.

– Det här med bio har funnits med oss hela tiden, ”när ska vi, när är det dags?”, och nu är vi där, nu är det dags, säger Anne-Li.

Målet är att de första gästerna ska kunna ta plats i biostolarn­a till hösten 2017.

Den vittrar förmodlige­n sönder om du tar på den.

 ??  ??
 ??  ?? SPONSRING. Den som vill kan sponsra bion genom att ”köpa” en biostol som då får köparens namn på guldpläter­ad skylt. På bilden: Anne-Li Ramirez Van de Graaf (t v) och Mikaela Ribbheden.
SPONSRING. Den som vill kan sponsra bion genom att ”köpa” en biostol som då får köparens namn på guldpläter­ad skylt. På bilden: Anne-Li Ramirez Van de Graaf (t v) och Mikaela Ribbheden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden