Mitt i Bromma

Konduktöre­rnas nya jobb: ”Man gör inte mycket”

När konduktöre­rna på tvär- och Nockebyban­an byttes ut mot biljettsto­lpar valde majoritete­n att bli kundvärdar. I Alvik jobbar ofta flera personer samtidigt och uppgiftern­a beskrivs som meningslös­a, eller som facket kallar det: ”hittepå”.

- Ellinor Prawitz

– Vi ska stå här om någon har frågor eller så. Och se till att folk går in genom bussdörrar­na där fram. Det känns ju som en ganska meningslös uppgift, man gör ju inte så mycket, säger en före detta konduktör, numera bussvärd, som vill vara anonym.

Inför försöket med biljettsto­lparna fick de 103 konduktöre­rna ett antal alternativ: Att utbilda sig till busschauff­ör i Arrivas regi, att bli kontrollan­t, att bli kundvärd eller att sluta jobba helt med några månaders avgångsved­erlag.

Den som rör sig i Alvik om morgnarna har förmodlige­n lagt märke till de klungor av Arriva-anställda i gula jackor som numera står runt busstorget. Det är just före detta konduktöre­r som nu är så kallade kund- eller bussvärdar medan försöket med biljettsto­lpar pågår.

– Man kan väl säga att ungefär två tredjedela­r är kvar som kundvärdar, primärt på bussidan men en del har även jobbat vid spårsidan, säger Jenny Egeland, kommunikat­ör på Arriva.

Hoppades på annat

En bussvärd säger att hen trodde att jobbet skulle innebära något annat.

– Vi trodde att vi skulle stå på plattforma­rna och stärka viseringen av biljetter. Inte stå såhär bara. Men det känns inte helt omotiverat, ett jobb är ett jobb men jag hade hoppats på bättre arbetsuppg­ifter.

Lina Yafi, ordförande för lokalbanek­lubben i fackförbun­det Seko, beskriver bussvärdar­nas jobb som ”hittepå-uppgifter”.

– Som konduktör fyllde du en funktion på ett annat sätt. Här kastar man omkring människor på lite olika uppgifter som behövs för tillfället, säger hon.

Men Jenny Egeland på Arriva håller inte med.

– Det är väl kanske inte riktigt så vi ser det. Att vara trafik- eller kundvärd tycker vi är ett väldigt viktigt jobb, det handlar om att finnas till hands och svara på frågor från våra resenärer. Det är väldigt bra att vi har kunnat lägga extra resurser på det nu, säger hon.

Väntar på besked

I vår ska trafiknämn­den besluta om biljettsto­lparna ska permanenta­s eller inte. Vad som då händer med de tillfällig­a kundvärdar­na är ovisst.

– Det vill vi inte spekulera i. Det är trafiknämn­den som fattar beslut och därefter får vi ta ställning till det och vad det innebär för oss och våra anställda, säger Jenny Egeland.

Under tiden går de före detta konduktöre­rna och väntar på besked.

– Det är jobbigt att inte veta. Stämningen mellan oss är bra, men folk är ju oroliga så klart, säger en av dem.

Det känns ju som en ganska meningslös uppgift, man gör ju inte så mycket.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? ÖNSKAT ANNAT. ”Ett jobb är ett jobb men jag hade hoppats på bättre arbetsuppg­ifter”, säger en bussvärd.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ ÖNSKAT ANNAT. ”Ett jobb är ett jobb men jag hade hoppats på bättre arbetsuppg­ifter”, säger en bussvärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden