Mitt i Bromma

Brommabons fjärde chans i Årets kock-finalen

- Tobias Lönnqvist bt@direktpres­s.se

Johan Backeus, Brommabo som tävlar i finalen av Årets Kock. Du har varit med i finalen tre gånger tidigare och tagit två silver. Känner du att det är din tur i år?

– Det är inget snack om saken, i år ska det bli vinst. All energi kommer fokuseras på det här, så att man sen är lugnet själv på plats.

Ni ska laga fem vegetarisk­a rätter, och en fasanrätt. Hur har det gått med förberedel­serna?

– Mycket fokus på det vegetarisk­a. Det är mycket som ska stämma med porslin, råvaror och så vidare. Jag kommer bland annat att laga purjolök, och det är viktigt att den är av rätt storlek. Jag kommer faktiskt ta med mig samtliga råvaror själv, utom fasan, för att vara säker på mått och vikt.

Hur känner du inför att laga fasan?

– Spännande råvara! Jag tänkte: hur smakar den? Det är en sån maträtt folk har smakat, men få minns. Jag föreställd­e mig att den skulle smaka lite som kyckling, fast mager, men det var en tydlig viltsmak. Det ska bli kul att bli bra på att laga fasan.

Konceptet på din arbetsplat­s Aveqia är matlagning i grupp med stjärnkock­ar. Blir det matlagning av det slaget hemma vid Brommaplan också?

– Min fästmö och många av mina vänner är kockar, så vi brukar faktiskt ses ett gäng på söndagar och laga mat hemma hos oss tillsamman­s. Det blir lite vad vi känner för, samt kanske något som man inte lagat på länge. Från att göra korv, till att kavla pasta eller egen pizza.

Finalen går av stapeln 2 februari i Malmö, vem ser du som din största konkurrent i finalen?

– Mig själv. Och tiden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MATFANTAST. Johan Backeus lagar gärna mat även på fritiden, med fästmö och vänner hemma på Brommaplan.
FOTO: PRIVAT MATFANTAST. Johan Backeus lagar gärna mat även på fritiden, med fästmö och vänner hemma på Brommaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden