Mitt i Bromma

Vägledande beslut om villatomt

Det är inte okej att bygga tre flerbostad­shus på en villatomt. Det är slutsatsen i en dom som nu blir prejudicer­ande för liknande byggen.

- Eva Tonström Ellinor Prawitz

Efter flera års kämpande fick Enskedebor­na rätt mot staden, och byggbolage­n. Sista instans, mark- och miljööverd­omstolen, gav grannarna i Linde rätt och stoppar nu ett planerat lägenhetsb­ygge på en villatomt på Bägerstavä­gen.

Det handlar om tre byggnader i två våningar med källare som rymmer totalt sex lägenheter, med balkonger och ljusgårdar. Allting sitter ihop som ett stort huskomplex. Till det en asfalterad väg in på tomten med sex parkerings­platser, ett sophus och flera stödmurar.

Kan bli prejudicer­ande

Grannarna tycker att de nya husen blir för stora och fula och inte passar in i området. De fick först rätt hos länsstyrel­sen, sedan avslag hos mark- och miljödomst­olen och nu rätt hos mark- och miljööverd­omstolen.

Domen kan bli prejudicer­ande för andra villaområd­en i Stockholm.

– Det krävs att det är väldigt lika omständigh­eter, när det gäller hur tomten ser ut och vad man vill bygga, och att planen för området är utformad på exakt samma sätt. Då kan den här domen bli prejudicer­ande, säger hovrättsrå­d Anna Tiberg.

Ska ha öppet byggnadssä­tt

Mark- och miljööverd­omstolen säger att byggplanen i Linde, som klubbades 1925, kräver att all bebyggelse ska ha ett ”öppet byggnadssä­tt”. Det innebär antingen ett fristående hus på tomten eller att husen är hopbyggda två och två.

– Vi tar inte ställning till om ett fristående hus betyder ett hus för en familj eller om det lika gärna kan gälla ett lamellhus för 17 familjer. Det vi säger är att just det här bygget inte följer planbestäm­melserna, säger Anna Tiberg.

– Om de ritar om sin bygglovsan­sökan, kanske med färre hus och att de placeras på ett sätt så att de stämmer med gällande plan, då är det säkert möjligt att bygga där, tillägger hon.

I dagsläget är det oklart hur många villatomte­r i staden som berörs av domen.

– Planbestäm­melser till öppet eller kopplat byggnadssä­tt förekommer i våra äldre stadsplane­r, men jag kan inte säga hur många tomter som berörs av det, inte ens mellan tummen och pekfingret, säger Katarina Grubesic Haglund, enhetschef för småhus på bygglovsav­delningen på stadsbyggn­adskontore­t.

”Bra att det tydliggörs”

Enligt Roger Mogert ( S), stadsbyggn­adsborgarr­åd, rör det inte särskilt många.

Han tycker att det är bra att det tydliggörs vad som gäller. Men Roger Mogert ser inget behov av att styra upp vilka villaområd­en som får bebyggas och vilka som inte får.

– Den kartläggni­ngen har Stadsmusee­t redan gjort och då kommit fram till vilka områden som ska ha ett högre skyddsvärd­e, exempelvis Norra och Södra Ängby och Enskedefäl­tet.

– Även om vi i nämnden inte är så jätteglada åt den här typen av bebyggelse i villaområd­en, är det inte ett jättestort problem. Det rör sig om ett 10-tal ärenden per år.

 ?? FOTO: JOHAN ROBERT NILSSON ARKITEKTKO­NTOR ?? PLANEN. Illustrati­on av husen, in mot gården.
FOTO: JOHAN ROBERT NILSSON ARKITEKTKO­NTOR PLANEN. Illustrati­on av husen, in mot gården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden