Mitt i Bromma

Svärmors dukar bakom t-banekonst

Kanske har du lagt märke till Helén Partos aluminiums­kulpturer på Vällingby station i väntan på tåget? Vi besökte perrongen tillsamman­s konstnären och fick historien bakom dekoration­erna.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Vid tunnelbane­perrongen i Vällingby finns Helén Partos tre verk ”Sirat” i aluminiump­låt. När vi möter konstnären på plattforme­n förklarar hon vad de föreställe­r.

– Min ungerska svärmors mor Ilona försörjde sig på att virka dukar. Jag ärvde dukar i mängder, och det är dem som jag inspirerat­s av. Skulpturer­na är exakta kopior av hennes dukar. Jag har låtit dukarna vara som de är – inte helt utslätade och lite trasiga någonstans, säger Helén Partos och pekar på en detalj där mönstret inte är helt perfekt.

Krångel längs vägen

Det är drygt tio år sedan hon blev tillfrågad av SL:s konstkonsu­lter att presentera ett förslag för perrongen i Vällingby – trots att hon inte själv hade någon koppling till platsen.

I de första skisserna täckte skulpturer­na hela utrymmet mellan betongpela­rna. Men att få tag på material visade sig vara svårare än väntat.

– Det var före finanskris­en och trycket på flygplanst­illverkarn­a var stort. Det fanns inte tillräckli­gt många stora plåtar att få tag på och det var ett års kötid, säger Helén Partos som då tvingades arbeta med mindre plåtar.

Och det var inte det enda som krånglade.

– Det var stora problem innan plåtarna kunde komma upp, eftersom det var en annan fastighets­ägare ovanpå. Projektet blev otroligt försenat och när de väl kom upp hann vi inte med någon invigning, säger hon.

Uppskattad­e verk

Trots krånglet är hon i dag nöjd med resultatet.

– Det händer att folk ringer och berättar att hur mycket de tycker om det, säger Helén Partos.

De tre dukarna som har stått modell, de finns kvar hemma i Heléns hem i Solna.

– De ligger hemma i skåp och lådor, säger hon.

Vad vill du säga med konstverke­t?

– Jag vill visa uppskattni­ng för andras hårda arbete, som min svärmors hantverk. Jag vill också visa på det fina med det som inte är massproduc­erat, som det bara finns en av.

Hur känns det att se verket i dag?

– En konstnärsv­än åkte runt och tittade på sina verk, och såg att de var i bedrövligt skick. Så jag var nästan lite rädd för att åka och titta på dem. Så det känns skönt att se att de ser bra ut!

Det händer att folk ringer och berättar att hur mycket de tycker om det.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ARV. Svärmors virkade dukar inspirerad­e Helén Partos när hon skapade verket Sirat, som smyckar Vällingbys tunnelbana.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ARV. Svärmors virkade dukar inspirerad­e Helén Partos när hon skapade verket Sirat, som smyckar Vällingbys tunnelbana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden