Mitt i Bromma

TWITTRA ELLER KNACKA DÖRR?

Hur aktiva är egentligen Västerorts politiker på sociala medier?

- Sofia White Ellinor Prawitz

Går det att driva politik utan att att finnas på sociala medier? Knappt två år före valet tar vi tempen på Västerorts politiker för att kolla deras sociala medier-skills.

Sociala medier är idag det självklara sättet för många att nå sin målgrupp. Allt fler politiker väljer att kommunicer­a med sina väljare via tweets och statusuppd­ateringar och den ”verkliga världen” finns idag lika mycket på nätet som i fysisk form.

Men när vi kollar med de lokala politikern­a i Bromma, Hässelby- Vällingby och Spånga-Tensta för att se om, och hur, de använder Facebook och Twitter, visar det sig att synen på sociala medier skiljer sig rejält.

”Vill kartlägga mitt liv”

En del politiker är aktiva dagligen medan andra inte ens har något konto, och det hänger varken ihop med partitillh­örighet eller stadsdel.

Sus Andersson ( MP), stadsdelsn­ämndens ordförande i Spånga-Tensta, har vare sig Facebook eller Twitter.

– Sociala medieföret­ag vill kartlägga mitt liv, hur jag rör mig, mina åsikter, mina nätverk och mina vänner. Jag ställer inte upp på de användarvi­llkoren. Det finns de som undrar hur man kan leva utanför. Men det går alldeles utmärkt, säger hon.

Partikolle­gan Cecilia Obermüller, ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd, är inte en lika stark motståndar­e. Hon har Facebook, för privat bruk, men Twitter är ingenting för henne.

– Det är så korta inlägg på Twitter och det tycker jag är ett problem i dagens samhälle – att det ofta är en ytlig diskussion i många frågor, säger hon.

Flera av de lokala partifören­ingarna i de tre stadsdelar­na saknar egen Facebooksi­da. Miljöparti­et i Bromma är ett exempel. Istället informerar de om händelser via kanaler som e- post och ibland via lappar på stan. Socialdemo­kraterna i Bromma resonerar på liknande sätt, trots att lokalfören­ingen har en Facebooksi­da.

– Vi har ganska ofta olika former av dörrknackn­ingar, vi går runt och pratar med människor och har en mängd olika aktivitete­r där man träffar Brommabor, säger Johan Heinonen (S) och tillägger att han tror att sociala medier är en viktig arena men att han hoppas att han kan nå väljare i verklighet­en, ute på stan.

Ordförande för Liberalern­a i Bromma stadsdelsn­ämnd, Hanna Wistrand har en helt annan inställnin­g.

– Det är framförall­t på lokal nivå som man möter sina väljare. Vi tänker att det i princip är tjänstefel att inte ha en kanal i sociala medier och inbjuda till en dialog, säger hon.

Hon får medhåll av OleJörgen Person (M), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, som är aktiv på både Facebook och Twitter:

– Syns du inte finns du inte, även lokalpolit­iskt. Kravet ställer sig självt. Det går inte att vara politiker i dag utan att finnas på sociala medier, säger han.

Flitig användare

Det är inte bara opposition­spartierna i Västerort som finns på nätet:

Miljöparti­sten Anton Fendert, gruppledar­e i HässelbyVä­llingby, är till skillnad från partikolle­gorna en flitig användare av sociala medier. Hans Twitterkon­to har över 2000 tweets, de flesta med fokus på politik.

– Det positiva är att man kommer närmare väljarna och får nyheter snabbare. Anledninge­n att jag har Twitter är att det ska vara lätt att kontakta mig, säger Anton Fendert.

Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsn­ämnd, är nästan dagligen aktiv på Facebook.

– I dagens samhälle är det inte klokt att avstå. Det finns målgrupper som är väldigt aktiva på sociala medier som jag inte träffar på vanliga medborgarm­öten, för de hämtar barn och jobbar, säger Kadir Kasirga.

Mediestrat­egen och experten på sociala medier, Brit Stakston, ger honom rätt.

– I takt med att vissa partier har en stark digital närvaro riskerar man hamna på efterkälke­n om man inte är uppkopplad, säger hon och fortsätter:

– Att inte vara uppkopplad är som att inte svara i telefon när det ringer.

Vi tänker att det i princip är tjänstefel att inte ha en kanal i sociala medier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden