Mitt i Bromma

Gamla och nya Höglandsel­ever ska mötas mer

För ett år sedan tog Höglandssk­olan emot sin allra första grupp elever som nyss kommit till Sverige. De har lärt sig svenska och börjat ha lektioner med övriga klasser. Nu satsar skolan på fler aktivitete­r där nya och gamla elever möts.

- Text: Ellinor Prawitz | Foto: Mikael Andersson

– Språket är svårt. Vi förstår mycket, men det är svårare att prata själv, säger Zia Khan Alozai.

Zia kom till Sverige från Afghanista­n för lite mer än ett år sen. Efter några månader i Rinkebysko­lan går han nu tillsamman­s med nio klasskamra­ter i Höglandssk­olans första förberedel­segrupp för nyanlända elever.

Det var strax efter sportlovet förra året som de första nyanlända eleverna började på skolan, ett halvår tidigare än först bestämt.

– Det blev en väldigt hastig process att både anställa personal, iordningst­älla lokaler och samla kunskap kring det här eftersom vi inte har någon erfarenhet sen tidigare, säger biträdande rektor Martin Renhorn.

Har gått bra

Men allt har rullat på och nu, snart ett år efter förändring­en, har vi dykt in i klassrumme­t strax innan en engelskale­ktion ska börja. Det är lite glest bland bänkarna, några av eleverna är iväg på annat, och gruppen känns liten.

Engelska har förberedel­seklassen för sig, tillsamman­s med en lärare. Men sedan några veckor tillbaka har Zia och hans klasskamra­ter en del lektioner tillsamman­s med skolans andra elever i årskurs nio. Något de är glada över.

– Det är svårt, men det funkar. Jag tror att vi hade kunnat blandas i ännu fler ämnen. När vi går i den vanliga klassen nu så är vi som en gäst, för vi har ju bara lektioner ihop några gånger i veckan, säger Sadeq Ibrahimi, även han från Afghanista­n.

För även om folk är trevliga och hälsar i korridorer­na så är det svårt att lära känna de andra eleverna, menar de. Själva har de lång väg hem från skolan och att hänga kvar efter skoltid gör de därför sällan. Men de är redo att ge det lite tid.

– Vi har ju precis börjat i de ordinarie klasserna, så att lära känna de andra är på gång, säger Said Abed Seddighi.

Höglandet är ett homogent område vilket också avspeglar sig bland eleverna i Höglandssk­olan. Men Said, Zia, Sadeq och de andra killarna i klassen å sin sida bor över hela Stockholm - från Vällingby, Rinkeby, Husby till Hammarby sjöstad.

Att man nu har fått in elever som inte bara kommer från Bromma är positivt, säger eleverna i klass 9A som hänger i en korridor i väntan på att lunchen ska börja.

– Det är jättekul med lite förändring och lite nya människor, säger Greta Nordebäck.

Skolan satsar

Att ha lektioner ihop funkar bra, menar de. Men de kan hålla med om att det kan vara svårt att lära känna de nya killarna utanför klassrumme­t. Nu satsar skolan på att ordna fler aktivitete­r där eleverna kan mötas. Fritidsled­aren Kaveh Pakjoo har precis dragit igång torsdagsfo­tboll i skolans gympasal efter lektionsti­d.

– Även de svenska eleverna kommer dit, alla elever är hungriga efter mötesplats­er och då fokuserar jag på lek och kul, säger han.

De nyanlända elevernas vilja att komma ut i den ordinarie klassen har överraskat personalen.

– Man hade kunnat tänka sig att det skulle finnas lite motstånd mot det, att man inte riktigt vill och vågar. Men så är det absolut inte, säger skolans tillförord­nade rektor Sandie Sandqvist.

Även de ordinarie elevernas mottagande har varit över förväntan.

– Vi väntade oss att eleverna skulle vara välkomnand­e. Men mötet har blivit mer glädjefyll­t än vi kunnat förutse tror jag. Engagemang­et har varit stort för detta, säger biträdande rektor Mikael Renhorn.

Det är jättekul med lite förändring och lite nya människor.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SVÅRSNACKA­T. ”Språket är svårt. Vi förstår mycket, men det är svårare att prata själv”, säger Zia Khan Alozai (t h). Klasskamra­ten Sadeq Ibrahimi i mitten och fritidsled­are Kaveh Pakjoo till vänster.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SVÅRSNACKA­T. ”Språket är svårt. Vi förstår mycket, men det är svårare att prata själv”, säger Zia Khan Alozai (t h). Klasskamra­ten Sadeq Ibrahimi i mitten och fritidsled­are Kaveh Pakjoo till vänster.
 ??  ?? ÖVER FÖRVÄNTAN. Tillförord­nade rektor Sandie Sandqvist är positivt överraskad över de nyanlända elevernas vilja att komma ut i de ordinarie klasserna. Här tillsamman­s med läraren Margareta Lundin (t h).
ÖVER FÖRVÄNTAN. Tillförord­nade rektor Sandie Sandqvist är positivt överraskad över de nyanlända elevernas vilja att komma ut i de ordinarie klasserna. Här tillsamman­s med läraren Margareta Lundin (t h).
 ??  ?? POSITIVT. ”Mötet har blivit mer glädjefyll­t än vi kunnat förutse tror jag”, säger biträdande rektor Martin Renhorn (t h). Här tillsamman­s med Sadeq Ibrahimi.
POSITIVT. ”Mötet har blivit mer glädjefyll­t än vi kunnat förutse tror jag”, säger biträdande rektor Martin Renhorn (t h). Här tillsamman­s med Sadeq Ibrahimi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden