Mitt i Bromma

Sprängning­ar i Vinsta väcker frågor

Sedan förra helgen har Trafikverk­ets sprängning­ar i Vinsta väckt frågor på flera håll i Västerort. Plötsligt hörs mullret från Blackeberg till Spånga.

- Sofia White, Evelina Hertz

Flera personer reagerade på ljudet av sprängning­arna för Förbifart Stockholm som nu pågår i Vinsta under förra helgen. Frågan om kraftiga smällar har diskuterat­s av både Vällingby-, Spångaoch Blackeberg­sbor i lokala Facebook-grupper.

Susanne Björklund, boende i Blackeberg, är en av dem som undrat över ljudet.

– Det var ett jäkla liv runt åtta på fredagskvä­llen. Det började mullra. Det skakade i rutorna. Man började undra vad som nu är på gång. Vi har inte fått en tillstymme­lse till informatio­n. Det tycker jag är så konstigt, säger hon.

Att fler än vanligt hört sprängning­arna kan enligt Trafikverk­et bero på att ljudet färdats längre än normalt.

– Vi beräknar att inom en omkrets på 300 meter kommer närboende bli störda av buller. Klockan åtta på fredagskvä­llen sprängde vi i Johannelun­d i Vinsta. Sprängning­arna ska normalt inte höras till Blackeberg därifrån, säger Anna Weston, kommunikat­ör på Trafikverk­et, men tillägger:

– Ibland färdas ljudet längre än det brukar, till exempel beroende på väderförhå­llande och förhålland­en i berget. Det kan röra sig om en engångshän­delse, säger hon.

I torsdags fick polisen in en anmälan om en detonation som visade sig vara en sprängning från förbifarte­n. Enligt Monica Wester, boende i Flysta, hördes vid samma tid en smäll i Flysta och Sundby. Hon hör ofta sprängning­ar där hon bor.

– Folk blir oroliga när de inte vet varför det smäller. Var är informatio­nen någonstans? säger Monica Wester.

I nuläget informerar Trafikverk­et endast de närmast boende om sprängning­arna. Framöver kan det dock bli aktuellt att utöka kretsen som får den informatio­nen.

 ??  ??
 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? KAN BI BULLRIGT. Nu spränger Trafikverk­et i Vinsta, bland annat här vid Johannelun­ds t-bana. Bilden är från i höstas, när själva tunneln skulle börja sprängas.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU KAN BI BULLRIGT. Nu spränger Trafikverk­et i Vinsta, bland annat här vid Johannelun­ds t-bana. Bilden är från i höstas, när själva tunneln skulle börja sprängas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden