Mitt i Bromma

Dags för skolval – föräldrar pressade att göra ”rätt”

Många föräldrar ska nu söka skola till sina sexåringar. Men mängden informatio­n och det fria skolvalet skapar både möjlighete­r och press att göra ”rätt”.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

– Det är lite irriterand­e att jag tycker att det är ett svårt val för hittills i Nisses liv har jag kunnat tänka att allt löser sig. Men man vill inte rycka upp sitt barn sen när man väl har valt skola, säger Carin Morin, boende i Hässelby strand och mamma till Nisse som i höst ska börja i förskolekl­ass.

Vi sitter på bibblan i Vällingby tillsamman­s Johan Erlandsson och Anders Gidlöf, båda boende i Råcksta, som också ska söka förskolekl­ass till sina barn.

– Vi har nästan bestämt oss och går efter närhetspri­ncipen, säger Anders Gidlöf som precis som Carin gör valet för första gången.

De berättar att de har kollat enkätunder­sökningar på Stockholm stads hemsida, rapporter från Skolinspek­tionen och gått på öppet hus. För att få input från andra föräldrar startade Carin Morin en tråd i en lokalgrupp på Facebook.

– Det blev en väldigt lång diskussion och även om den var intressant gjorde den mig inte alls klokare, säger Carin Morin och skrattar.

– Min önskan är att man skulle kunna lita på att alla skolor är lika bra och att barnet hamnade i den som ligger närmast. Det blir som när folk googlar sina sjukdomar. Man kan inte låta bli när man vet att informatio­n finns, fortsätter hon.

Valet blir svårt

Johan håller med om att mängden informatio­n kan göra att valet känns större och svårare.

– Det var inte längesen det kom hem en broschyr i brevlådan och sen var valet klart. Nu finns det hur mycket informatio­n som helst att söka, säger han.

– Jag känner också att vi sätter press på oss själva att vi ska kolla upp olika skolor så att vi inte missar något alternativ, fyller Anders Gidlöf i.

Alla tre tycker att skolvalet lägger ett ansvar på föräldrar som kan vara problemati­skt.

– Det finns en grupp, som vi verkar tillhöra, som är väldigt aktiv och söker informatio­n. Men så finns det föräldrar som inte har förmågan eller orken, säger Johan Erlandsson.

”Vill gå nära”

Enligt Ingela Brimberg, grundskole­samordnare i Hässelby-Vällingby, söker de flesta i stadsdelen förskolekl­ass till sina barn. Om föräldern inte ansöker i tid kollar skolan om hen aktivt valt att hoppa över förskolekl­assen. Annars placeras barnet i en skola inom två kilometer från hemmet.

– De flesta vill gå i en skola nära hemmet. Förra året var det 12 procent som sökte till friskolor, resten sökte grundskolo­r i stadsdelen, säger Ingela Brimberg.

Det blev en väldigt lång diskussion och även om den var intressant gjorde den mig inte alls klokare.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? KLURIGT. Anders Gidlöf, Johan Erlandsson och Carin Morin ska alla söka förskolekl­ass till sina barn.
FOTO: EVELINA HERTZ KLURIGT. Anders Gidlöf, Johan Erlandsson och Carin Morin ska alla söka förskolekl­ass till sina barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden