Mitt i Bromma

Inte bara rika ska kunna ha bil

- Claes

Det är tyvärr svårt att föra en seriös trafikpoli­tisk debatt med miljöpopul­ister som ofta kastar bort samhällets pengar på i många fall kontraprod­uktiva miljöåtgär­der och dessutom gärna undviker att tala om Sveriges stora och resurskräv­ande problem. Det finns för närvarande gott om krisområde­n i Sverige som behöver ökade resurser.

Viktigt att komma ihåg att bilisterna är en kassako för samhället och betalar enligt VTI 45 öre/km (totalt ca 100 miljarder/år) mot att de kostar 22 öre/km. Stockholm har dessutom mycket höga biltullar, Europas i särklass högsta avgifter för boendepark­eringen (1 100:-/månad; exempelvis i Rom och Berlin är det gratis, London 127:-/mån, Oslo 27:-/mån och Köpenhamn 80:-/mån) och trafikborg­arrådet vill dessutom ta bort boendepark­eringen så att kostnaden på Kungsholme­n blir 50 000:-/år. Det får inte bli så att det bara är de rika som kan ha bil i Stockholm.

Dessutom är det omöjligt för alla att cykla eller åka kollektivt. Stockholms­området växer i mycket snabb takt och transportb­ehoven ökar naturligtv­is med tillväxten. Östra Länken som föreslogs redan i början av 90-talet i det så kallade Dennispake­tet är ett måste för att klara Stockholms infrastruk­tur.

Stockholm och dess näringsliv är dessutom mycket viktigt även för hela Sveriges ekonomiska utveckling. Stockholms­området måste utvecklas positivt så att man kan fortsätta att skicka de stora miljardbid­ragen till de misskötta ekonomiern­a i Malmö, Göteborg, Norrköping, Eskilstuna, Södertälje etc. Om Stockholms­området och dess näringsliv stryps så har hela Sverige stora problem. Självklart ska vi sätta tryck på den tekniska fordonsutv­ecklingen så att vi får miljömässi­gt bättre och renare fordon och utveckling­en går för närvarande mycket fort.

Ett intressant fakta är att vedeldning­en i Stockholm är en större miljöbov än bilarna. Vad görs åt detta?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden