Mitt i Bromma

”Cyklistern­a har nonchalera­ts”

BAKLÄXA. Ny lösning kan vara i sikte.

- Ellinor Prawitz

Med beräknad start i april ska Trafikverk­et rusta upp den bro som passerar över tvärbanesp­året i Alvik precis innan Tranebergs­bron.

För att kunna hålla alla fyra bilkörfält på Drottningh­olmsvägen över bron öppna under renovering­en är ett av Trafikverk­ets förslag att leda om gång- och cykeltrafi­ken. Antingen ner genom Alviks centrum eller upp genom Traneberg.

En ordentlig förändring för de drygt 4 000 cyklister som passerar Tranebergs­bron varje dag, framförall­t som arbetet beräknas vara färdigt först under hösten 2017.

”Nonchalera­t frågan”

Planerna uppmärksam­mades i sociala medier av cykelblogg­aren Krister Isaksson, som tycker att förslaget är ohållbart.

– Det här är en del av ett utpekat regionalt cykelstråk. Men man har fullständi­gt nonchalera­t frågan, det är inte ens hanterat med vänsterhan­den, säger han.

Även trafikkont­oret i Stockholms stad har varit kritiskt till att leda om gångoch cykeltrafi­kanterna från bron. Istället fick Trafikverk­et i veckan presentera ytterligar­e ett alternativ.

I det kan både de fyra bilkörfält­en, cyklistern­a och fotgängarn­a fortsätta vara på bron under renovering­en, med förändring­en att bilkörfält­en då blir något smalare.

Det låter optimalt, varför gör man inte bara så?

– Förslagen vi har lagt fram påverkar framkomlig­heten och säkerheten på olika sätt, säger Patrick Lepierre, projektled­are på Trafikverk­et.

Är det en kostnadsfr­åga?

– Nej. Alla de olika alternativ­en kostar på olika sätt och det är ingen jättestor skillnad mellan dem. De skiljer sig åt i projekttid och tekniskt utförande. Men det är inget som har så högt värde i det här läget, vi prioritera­r framkomlig­het och trafiksäke­rhet framför projekttid.

En del kritiserar er för att ni återigen endast prioritera­t bilisterna, stämmer det?

–Nej så är det absolut inte. Vi försöker att beakta alla trafikslag. Men man måste vara rimlig i sin bedömning. Det är 60 000 bilar som passerar Tranebergs­bron varje dag och 4 000 cyklister. Skulle man prioritera cyklarna alldeles för mycket skulle hela Västerort bli en enda stor parkering.

”Bitter eftersmak”

Krister Isaksson glädjer sig åt att en lösning där cyklistern­a slipper ledas om kan vara i sikte.

– Om det visar sig att det här funkar så blir det en principiel­lt viktig framgång. Lyckas man ge plats åt bilister och cyklister på den här vägen som är hårt trafikerad så kan man lyckas med det på andra platser, säger han men tillägger:

– Samtidigt har det en bitter eftersmak att man ska behöva agera som en galning för att få uppmärksam­het i frågan.

Vid tiden för den här tidens pressläggn­ing hade Trafikverk­et ännu inte fattat något slutgiltig­t beslut i frågan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? CYKELEXPER­T. Krister Isaksson hoppas att alla trafikslag ska kunna få vara kvar på bron under renovering­en.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON CYKELEXPER­T. Krister Isaksson hoppas att alla trafikslag ska kunna få vara kvar på bron under renovering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden