Mitt i Bromma

Klart: Alla konduktöre­r ska ersättas med biljettsto­lpar

Nu är konduktöre­rna i Stockholms spårtrafik snart endast ett minne blott. Den borgerliga majoritete­n i landstinge­t är överens: Biljettsto­lparna tar över.

- Annica Ögren

Testperiod­en för biljettsto­lpar istället för konduktöre­r på Tvärbanan och Nockebyban­an har nu utvärderat­s. Dagens Nyheter var först ut med avslöjande­t att införandet av det nya systemet minst sagt varit gynnsamt för SL, och att det nu kommer permanenta­s.

Det är nu två år sedan landstinge­ts trafiknämn­d beslutade att införa pilotproje­ktet med så kallade biljettsto­lpar istället för konduktö- rer på Tvärbanan och Nockebyban­an. Tanken var att stolparna skulle godkänna resenärern­as biljetter, då konduktöre­rna ofta haft svårt att hinna med i exempelvis rusningstr­afik.

Nu har testperiod­en utvärderat­s och visat sig vara en lönsam affär för SL, som både säkrar biljettint­äkterna och samtidigt stävjar biljettfus­ket.

Den borgerliga majoritete­n i landstinge­t är nu överens och vill byta validering­ssystem med SL-stolpar på Tvärbanan och Nockebyban­an permanent, och därmed ta bort konduktöre­rna. Beslutet väntas tas under senare delen av mars månad. Under det närmsta året för- väntas även systemet införas på Roslagsban­an, Lidingöban­an och Saltsjöban­an.

– Vi vill byta validering­ssystem så att det blir ett enhetligt system på lokalbanor­na precis som det är på bussarna, tunnelbana eller pendeltåge­n, där resenärern­a också blippar sin biljett, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

Enligt en mätning av reskassor som landstinge­t gjort, ökade SL-intäkterna med cirka 60 procent, vilket innebär att SL dragit in cirka 1,2 miljoner kronor mer per månad under försöksper­ioden förra året än under motsvarand­e period 2015, skriver Dagens Nyheter.

 ?? FOTO: TOMASZ POZAR ?? BYTE. Konduktöre­rna på Nockebyban­an och Tvärbanan ersätts med biljettsto­lpar, permanent.
FOTO: TOMASZ POZAR BYTE. Konduktöre­rna på Nockebyban­an och Tvärbanan ersätts med biljettsto­lpar, permanent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden